Az elemző kimondta: Orbán minden eddiginél nagyobb téttel bíró választástól tart, ami veszélyezteti a hatalmát

Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Török Gábor szerint Orbán Viktor igyekszik visszaszorítani Mészáros Lőrincet, a Fidesz felsővezetése nem számít könnyű győzelemre 2022-ben.

Török Gábor a Telexnek adott interjúban elmondta, hogy a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelent politikai szezonnyitó esszéjének a lényege a végén volt, amikor a 2022-es választás került a fókuszba. A kormányfő azt üzente, hogy mindent, ami most történik, azt 2022 felől kell figyelni. Például hogy az egész járványhelyzetet és annak kezelését – vagy éppen nem kezelését – is meg fogja határozni a hatalmi kérdés.

2022-höz kapcsolódva a szövegből kiolvasta azt az aggodalmat is, hogy ez a választás nagy valószínűséggel más lesz, mint a korábbiak voltak.

A miniszterelnök most valóban arra számít, hogy ez egy téttel bíró választás lesz, ahol a pakliban az is benne van, hogy a közösen induló ellenzék egy döntetlenközeli vagy a Fidesz abszolút többségét veszélyeztető végeredményt ér el

– magyarázta a lapnak az elemző.

Török Gábor szerint fontos rögzíteni, hogy az Orbán-udvar vagy belső párt sokkal fontosabb minden látható hatalmi gépezetnél, például a Fidesz-frakciónál. Orbán egy olyan fejedelmi kormányzást hozott létre, amiben kitüntetett szerepük van az udvar szereplőinek.

Török úgy látja, hogy az erőviszonyok és a személyi kör is folyamatosan változik ebben az udvarba. A távolság-közelség kérdése a miniszterelnökhöz állandóan módosul. Éppen ezért azt feltételezi, hogy ez nem véletlenül van így. Ennek kapcsán megjegyezte, szerinte Mészáros Lőrinc éppen gyengül és visszaszorul, mert ebben a világban változik a miniszterelnöki szándék.

Ellenzék

Az ellenzék kapcsán megjegyezte, hogy a választók nem tudják leírni két mondatban, mit akarnak a pártok. Az ellenzék egészére tudunk egy mondatot mondani:

meg akarják dönteni Orbán Viktor hatalmát, „ez pedig akár működhet is”

– tette hozzá Török Gábor.

Annak kapcsán, hogy az ellenzéki választók valószínűleg kormányváltásra vágynak igazán, Török Gábor megjegyezte, hogy „éppen az ellenzék szegénységi bizonyítványa adja az ellenzék erejét 2022-ben. Ha az ellenzéki pártok elkezdenék megmutatni a választóknak, hogy ők kicsodák, az nagy baj lenne, és szétrobbantaná a tábort.” Hozzátette, hogy a Fidesz helyében annyira nem lenne megijedve a 2022-es választástól, „mert ha az ellenzék ebben a mostani állapotában nyer, akkor azért rögtön megvan másnap a 2026-os választás fő esélyese”.

loading...