Gulyás Gergely bejelentette, mire számíthatunk szeptemberig a védekezésben – sokan nem fognak örülni

Kép forrása: MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta, hogy Magyarország egyike azoknak, amely a legsikeresebben kezelte a vírust. A miniszter figyelmeztetett: ez csak részsiker, közeledik a második hullám, sok helyen már el is indult.

Itthon a helyzet stagnál, de a legtöbb környező országban a helyzet kézzelfoghatóan romlott. Szerinte a következő országokban súlyosbodik a helyzet:

Szerbia, Románia, Koszovó, Albánia és Montenegró.

Gulyás szerint Nyugat-Európában is romlik a helyzet, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban is nőttek az esetszámok. A jó hír, hogy Horvátországban is nőtt az esetszám sokáig, ám az elmúlt 9 napban csökkent.

Ebből az következik, hogy a jelenlegi keretek között tudjuk tartani a fertőzésszámok stagnálását itthon.

Az operatív törzs véleménye alapján a kormány úgy ítéli meg, a szabályváltoztatás kockázatos lenne. A cél, hogy szeptember 1-el megfékezzék a járvány második hullámát, és el tudják kezdeni a tanévet. A miniszter hangsúlyozta, hogy továbbra is fontos a védőtávolság megtartása és a maszkviselés.

A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat augusztus 15 után fenntartják, tehát elmaradnak a fesztiválok.

A zenészek garázskoncerteket tarthatnak, a felvételeket közzéteszik – jelentette be még Gulyás. Erre 5,2 milliárdos támogatást kapnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le a programokat.

loading...