Kövér Lászlónak ennyire hiányzott a munka: őrjöngve szidta Dobrev Klárát és az Európai Főügyészt

Kép forrása: MTI/EPA

Kövér Lászlónak minden bizonnyal hiányzott az, hogy a parlamentben oszthassa az észt, vagy éppen vegye el a szót ellenzéki képviselőktől, ugyanis kis szünet óriásit ment ma.

Az Országgyűlés a héten kétnapos rendkívüli ülést tart az Európai Unió 750 milliárd eurós mentőcsomagjáról, ami a járvány nyomában alakuló válság kezelésére szolgálna, és beépítenék a költségvetésbe.

A magyar kormánynak elege van a Bizottság iránymutatásából, és az is aggasztja a fideszes honatyákat, hogy a legtöbb nyugati ország jogállamisági kritériumokat is meghatározna. A rendkívüli ülés azt a cél szolgálja, hogy a kormány felhatalmazást kapjon a brüsszeli csúcstalálkozón a saját álláspontja képviseletére.

Kövér Lászlótól első megszólalóként vezette fel a vitát, majd a végén le is zárta azt. Elmondása szerint

Magyarországnak semmi szüksége a mentőcsomagra, nem is támogatja a hitelfelvételt, de szolidaritásból hajlandó megszavazni azt. Azt viszont elutasítja, hogy a támogatásokat jogállami feltételekhez kössék.

A házelnök azt is mondta:

„Nem vagyunk hajlandóak önként felcsatolni a nyakörvet, melyen a lánc végét olyanok fogják, akiknek feltett szándékuk a közép- és kelet-európai kisállamok újbóli gyarmati alávetése”

Záróbeszédében megvédte azokat, akik Dobrev Klárát támadták amiatt, hogy nagyapja Apró Antal kommunista vezető volt, illetve felemlegették Donáth Anna esetében, hogy nagyapja „Rákosi Mátyás irodavezető unokájaként” tevékenykedett.

Kövér azt mondta, hogy nekik nem azzal van bajuk, hogy

„Dobrev Klára nagyapja Kádár apró dögeinek egyike volt, vagy hogy Donáth Anna felmenője az volt, akiről itt szó esett.”

Kövér elmondása szerint nekik azzal van bajuk, hogy

„az utódok semmivel sem különböznek az elődeiktől. Nem vonták le azokat a következtetéseket, következményeket, amelyeket le kellett volna vonni abból a sötét múltból, amit a felmenőik képviseltek és azt gondolom ez elvárható egy olyan országban, ahol nem történt semmilyen megtorlás 1990 után, bár igény az lett volna rá”. 

Kövér szerint „akik itt ebben a házban megszólalnak, úgy hogy nem is parlamenti képviselők, azoknak tekintettel kell lenni a saját családi meghatározottságukra és ezzel szükséges tapintattal kell a vitában felszólalni”.

Ezután Balczó Andrástól kérdezte meg, hogy komolyan gondolja-e, hogy

„nekünk ahhoz az európai ügyészséghez kellene csatlakozni, amit egy Laura Codruța Kövesi nevezetű ügynök vezet?” 

Kövesi az Országos Korrupcióellenes Ügynökség korábbi főügyésze volt Romániában, számos politikus ellen indított eljárást korrupció miatt, végül kormányzati nyomásra leváltották. Tavaly októberben választották meg európai főügyésznek.

Nemrégiben pedig egy interjúban figyelmeztetett: bár Magyarország nem csatlakozott a szervezethez, vizsgálhatnak magyar ügyeket is. 

loading...