Karácsony szerint Trzaskowski, aki majdnem megverte Orbán haverját, elhozta a reményt a magyaroknak is

Kép forrása: Attila Kisbenedek/AFP

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett minimális előnnyel nyerte meg a lengyelországi elnökválasztást a jelenlegi elnök, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, Andrzej Duda – emlékeztet a 24.hu.

A politikus a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, míg kihívója, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski a voksok 48,8 százalékát tudhatja magáénak.

Karácsony Gergely főpolgármester az eredménnyel kapcsolatban azt írta a Facebookon, hogy nagyon szorított barátja, Rafał Trzaskowski sikeréért.

Ha most nem is sikerült beteljesítenie a reményt, mégis elhozta azt sok lengyel demokrata és európai – így magyar – demokrata számára is. Bebizonyította, hogy a magyarhoz hasonlóan nehezített pályán, államilag finanszírozott lejáratókampány és irtózatos ellenszél dacára elvszerű és dinamikus kampánnyal a demokrácia, a tolerancia és a jogállam hívei közös táborba szervezhetők. A választást minimális különbséggel elveszteni látszik ugyan, de a fiatal Lengyelországot, vagyis a jövőt alighanem megnyerte. Emelem a kalapom előtte

– áll Karácsony posztjában, aki a kudarc ellenére örül annak, hogy Trzaskowski Varsó főpolgármestereként tovább folytathatja az együttműködést az általuk képviselt városok európai, demokratikus és zöld jövőjéért.

Duda győzelméhez Orbán Viktor egyébként csak egyetlen szóval reagált:

loading...