Orbánt sarokba szorították: elvehetik a pénzt, ha folytatja galád politikáját, Merkel is a támogatók között

Kép forrása: Máthé Zoltán/MTI

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bemutatta az új EU-költségvetésre vonatkozó javaslatait, és nem a jogállamiság az egyetlen szigorú pont benne, írja a hvg.hu.

Az Európai Tanács elnöke ragaszkodik ahhoz, hogy a következő uniós költségvetés és a hozzá kapcsolódó helyreállítási alap forrásainak elosztásakor figyelembe vegyék azt, hogy egy tagország mennyire tartja tiszteletben a jogállamiságot és az európai alapértékeket.

Michel a sajtótájékoztatón kiemelte: a jogállamiság erősítésének érdekében kész azokat a szankciókat alkalmazni, amelyekre még februárban tett javaslatot.

  • Ez alapján egyhangúság helyett minősített többséggel dönthetnek a tagországok pénzügyi büntetésről.
  • Ezen túl támogatja azt, hogy az Európai Bizottság az Európai Számvevőszék bevonásával folyamatos monitoring mechanizmust alkalmazzon ősztől, és azt is, hogy a 7. cikk szerinti eljárásokat vegyék figyelembe az uniós források felhasználásánál.
  • Megerősítette azt a javaslatot is, hogy a jogállamiság erősítését az álhírek elleni harc és a független média támogatásával képzeli el a 2021-től induló költségvetésben.

A jogállamiság a koronavírus utáni helyreállítást segítő alapnál is megjelenik feltételként. Michel azt is kiemelte, hogy a pénzeket a járvány okozta károk ellen kell felhasználni, ennek megfelelően 70 százalékát 2021-2022-ben már szétosztanák. Michel javaslata még egy szigorú feltételt tartalmaz:

a költségvetésből és az alapból felhasznált források 30 százalékát a klímaváltozás elleni harcra kell fordítani.

Orbán Viktor éppen ma reggel fenyegette meg az EU-t, hogy ne kössék a jogállamisághoz a források kifizetését. A miniszterelnök azt mondta:

„Nem tanácsolom a nagyoknak, hogy most ezzel próbálkozzanak.” Mármint a jogállami vitákkal, mert „akkor nem lesz költségvetés”.

Orbánra most komoly nyomás nehezedhet, hiszen a pénzek kifizetésének feltételeit támogatja az Unió soros elnökségét adó német kancellár, Angela Merkel is, akinek szintén üzent pénteki rádióinterjújában a magyar kormányfő:

Orbán olyat üzent Angela Merkelnek, amit még ő maga sem hisz el

loading...