Mellettünk Európa: nyertek a magyar újságírók Kövér önkényével szemben Strasbourgban

Kép forrása: MTI

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből – írja az Index.

Kövér László határozatlan időre kitiltotta a parlament épületéből egy akkori friss botrányról kérdezősködő újságírókat. Indoklása szerint azért

mert olyan helyiségekben is forgattak, ahol nem szabad, és ezzel megsértették a házelnök 2013-as rendelkezését a parlamenti tudósítások rendjéről.

Az újságírók csak az őszi ülésszak kezdetekor, 2016. szeptember 12-én léphettek be megint a Parlamentbe.

A döntés ellen se Kövér Lászlónál, se bíróságon vagy más fórumon nem lehetett fellebbezni. Az újságírók a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult. Beadványában a TASZ kifejtette, hogy

az indokolatlanul jogkorlátozó parlamenti sajtószabályzat működtetésével Magyarország megsértette az újságírók szólásszabadságát, a tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz való jogát

mivel nem dolgozhattak a Parlamentben, és az átláthatatlan döntés ellen nem élhettek jogorvoslattal.

A kormány képviselői azzal érveltek, hogy az újságírók kitiltása azért volt jogszerű, mert nem tartották be a tudósítás szabályait. Szerintük az újságírók akadályozták a parlamenti munkát azzal, hogy politikusokat kérdezgettek, és más, a Parlamentben dolgozó emberek munkáját is akadályozták.

Azt is nehezményezték, hogy nem tájékoztattak kiegyensúlyozottan, mert ellenzéki politikusokat nem próbáltak megállítani.

A Bíróság a panaszos újságíróknak adott igazat, és megállapította, hogy kitiltásuk sértette az európai emberi jogi egyezmény 10., a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét.

A bíróság szerint ennek kimondása elég, ezért nem vizsgálták hogy sérült-e a panaszosok tisztességes tárgyaláshoz és hatékony jogorvoslathoz való joga.

Nem vagyoni kártérítésként az államnak 4574 eurót (1,6 millió forintot) kell fizetnie. A döntés ellen a bíróság Nagykamarájához lehet fellebbezni.

A precedensjog alapján működő strasbourgi bíróság döntése azt jelenti, hogy mostantól minden, a Parlamentből hasonló indokkal kitiltott újságíró sikerrel perelhetné Magyarországot.

loading...