Varga Judit: néhány rendkívüli intézkedés a veszélyhelyzet után is megmaradhat

Kép forrása: Varga Judit/Facebook

A Die Welt című konzervatív német lap Varga Judit igazságügyi miniszterrel közölt interjút vasárnap – írja a hvg.hu.

Varga Judit szerint a „liberális véleménydiktatúra” megnyilvánulását jelentő „álhír”, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény kiüresíti a demokráciát. A miniszter ismételten azt hangsúlyozta, hogy a rendkívüli jogrendnek vége, amint elmúlt a veszély.

A miniszter visszautasította az EB európai értékekért és átláthatóságért felelős tagja, azon követelését, hogy a kormány rövid időn belül adja vissza különleges felhatalmazását. Mint mondta, a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet a megfelelő időpontban „a szükségesnél egy nappal sem korábban, és egy nappal sem később” vonják majd vissza.

Varga szerint nincs veszélyben a demokrácia, sem Magyarországon, sem más európai államokban.

Arra a kérdésre, hogy miért nem rögzítettek időbeli korlátot a jogszabályban, elmondta, hogy ennél jóval erősebb parlamenti ellenőrzést építettek be. A parlament bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást.

Elmondta, hogy a veszélyhelyzet idején tett intézkedések a különleges jogrend megszűnésével automatikusan érvényüket vesztik.

Azonban elképzelhető, hogy egyes intézkedésekre továbbra is szükség lesz, de erről a parlament dönt majd, így ezek a döntések „szabályos törvények, és nem rendeletek” lesznek.

Az igazságügyi miniszter gyávasággal vádolta meg a német uniópártokat, mert szerinte pontosan látják, hogy a magyar helyzet nem ad okot aggodalomra. Varga szerint a német pátoknak ki kellene állniuk, „bátran és szolidárisan”.

Az EU és a Néppárt mégis azt terjeszti az Orbán-kormány törvényéről, hogy aláássa a demokráciát. Varga Judit szerint szándékosan szítják a feszültséget, pedig a tagpártok többsége nem ezt akarja.

loading...