Nemzetközi elemzők szerint a régióban a magyar gazdaság sínyli meg legjobban a járványt

Lehullott a lepel a magyar inflációról
Kép forrása: MTI
Matolcsy György alig egy hete még azt mondta, hogy

az eddigi kormányzati és jegybanki intézkedések megteremtették a gazdasági, pénzügyi biztonságot Magyarországon, ami a bizalom alapja is. Az MNB továbbra is úgy véli, hogy a bruttó hazai termék (GDP) az idén 2-3 százalékkal nő.

Ezzel szemben több nemzetközi elemző is úgy gondolja, hogy nemhogy növekedés nem lesz idén Magyarországon, de az 5-6 százalékos visszaesés sem kizárt. A Morgan Stanley elemzése szerint Magyarországon esik a legnagyobbat a GDP a régiós országok közül a koronavírus miatt az idei évben.

A Portfolio több pénzügyi elemző legfrissebb előrejelzését szemlézve azt írja:

a közép-európai EU-gazdaságok növekedése várhatóan V-alakú pályát ír le a következő egy évben, vagyis a koronavírus-járvány okozta idei jelentős visszaesést jövőre élénk fellendülés követi.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai csütörtökön bemutatott új előrejelzési csokrukban közölték:

  • Lengyelországban 3,2 százalékos,
  • Csehországban 4,6 százalékos,
  • Magyarországon 5 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak idén.

Hasonlóan látja a JP Morgan is. Szerintük a magyar gazdaság jobban megszenvedi a koronavírust, mint a régiós országok. Eszerint a visszaesés mértéke itthon 6,3% lehet, nagyobb, mint a régió többi országában.

A Morgan Stanley várakozása szerint a magyar GDP jövőre 2,5 százalékkal növekszik. A cég a lengyel gazdaságban 2,2 százalékos, Csehországban 1,6 százalékos GDP-növekedést vár 2021-ben.

loading...