Ez a Fidesz-hatás: egyedül a DK szavazói támogatják maximálisan az EU-t

Kép forrása: AFP

Magyarország szövetségi rendszeréről az Euronews megbízásából az IDEA Intézet készített online kutatást február első két hetében. A reprezentatív felmérésben 2500 embert kérdeztek meg.

Radikálisan eltér az ország lakosságának nagy többségétől a Fidesz-szavazók véleménye a Magyarország számára fontosnak, illetve veszélyesnek tartott szövetségesek kilétét illetően.

A kutatás szerint a fideszeseknek csupán harmada tartja első számú szövetségesnek az EU-t, a teljes lakosságnak viszont a kétharmada. Az ellenzéki pártok szavazói Oroszországot látják a legveszélyesebbnek, a fideszeseknek viszont csak 12 százaléka gondolja így. Náluk a veszélyességet illetően is az Európai Unió áll az első helyen.

Ha a teljes felnőtt népesség átlagát nézzük, az emberek több mint kétharmada az EU-t jelölte meg legfontosabb partnerként, a második helyezett Oroszország volt 12, a harmadik pedig az Egyesült Államok 8 százalékkal.

Tényleg a DK a legeurópaibb párt

Legalábbis ez derül ki a felmérésben résztvevő DK-s szavazók által adott válaszokból.

A kérdésre, mely így szól:

Ön szerint Magyarország számára az alábbiak közül melyik állammal, tagállamok szervezetével fontos leginkább jó kapcsolatot tartania?

A DK szavazói közül, egytől egyig mindenki az Európai Uniót jelölte meg válaszként.

A fideszesek Putyint szeretik

A kormánypártokra szavazók alig több, mint harmada szavazott az EU-ra, míg Oroszországot minden negyedik fideszes választotta. A bizonytalanok aránya is messze náluk volt a legmagasabb, de az Egyesült Államokat első helyre íróké is.

Még a korábban erősen euroszkeptikus Jobbik szavazói körében is 82 százalék jelölte meg az EU-t a legfontosabb szövetségesként.

A magyarok leginkább Oroszországtól tartanak

Az ország jelentős része úgy gondolja, hogy van olyan állam vagy szövetség, amellyel veszélyes dolog túl szorosra fűzni a kapcsolatokat. Az országosan mért 84 százaléktól viszont vannak jelentős eltérések: a fideszeseknél csak 63 százalék ért egyet ezzel, a DK, az LMP és a Momentum szimpatizánsai közül pedig szinte mindenki.

Az országos átlagtól való legnagyobb eltérést ezúttal is a Fidesz szavazói mutatják. Az adatok alapján az látszik, hogy pártjuk ebben a kérdésben nem adott nekik világos iránymutatást.

A fideszesek szerint nem az oroszok a legnagyobb veszélyforrás, őket csak 12 százalék választotta. Az Európai Uniót viszont a kormánypárti szavazók 24%-a tartja a legnagyobb veszélyforrásnak. Érdekesség, hogy az egyéb(22%) lehetőség megjelölése mellett a Fidesz szavazói Izraelre is ellenségként tekintenek (22%).

loading...