Megkaptuk a választ a BRFK-tól a tegnapi tüntetésen történt atrocitásokkal kapcsolatban

Korábban beszámoltunk róla, hogy ellentüntetőket bántalmaztak a fideszes demonstráció résztvevői, egy embert mentővel kellett a sürgősségire szállítani. Megkérdeztük a BRFK-t, hogy tisztábban lássunk az ügyben.

Ellenszél: információink szerint a 2020.01.30-án a VII. kerületi polgármesteri hivatal elé szervezett demonstráció során dulakodás történt egy az előre bejelentett demonstráció és az azzal párhuzamosan zajló gyors reagálású (sürgős) tüntetés résztvevői között. Úgy tudjuk, hogy az utóbbi csoportból több demonstrálót is bántalmaztak, valamint újságírókat is ért fizikai inzultus. Megerősítik ezt az információt?

BRFK: megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy az Ön által kérdezett dulakodásról a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményt tett közzé, melyet az alábbi linken érhet el.

Ellenszél: a portálunknak nyilatkozó ellendemonstrálók elmondása szerint ők személyesen jelentették be a spontán tüntetést, a rendőrség mégsem intézkedett megfelelően a védelmükről még akkor sem, amikor ezt a helyszínen kifejezetten kérték. (Különösképp a két tömeget elválasztó rendőrsorfal hiányát említették.) Hibázott-e a rendőrség, amikor egy nagy tömeggel szemben nem tudott megvédeni egy maroknyi ellentüntetőt? Sikerült-e beazonosítani és elfogni az elkövetőket? Tervez-e a BRFK belső vizsgálatot indítani az incidensek okán?

BRFK: mint azt a hivatkozott közleményünkben is írtuk, a férfi elfogása megtörtént és a rendőrségen gyanúsítottként hallgatták ki.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság az előre bejelentett, valamint a sürgős gyűlést is a szükséges erőkkel, eszközökkel biztosította.

Ellenszél: Miért nem oszlatták fel az előre bejelentett demonstrációt, amikor az elvesztette békés jellegét? (Az ellendemonstrálók portálunknak videofelvételt juttattak el arról, hogy erre külön kérik a rendőröket a helyszínen.)

BRFK: Tekintettel arra, hogy az előre bejelentett demonstráció a békés jellegét nem veszítette el, csupán a tömeg szélén alakult ki szóváltás és hangoskodás, így őket a rendőrök elkülönítették és az egyik ellentüntetőt bántalmazó férfi elfogása is megtörtént. Fentiekre tekintettel a rendezvény feloszlatása nem volt indokolt.

loading...