A magyar kormány a világ egyik leggazdagabb országának ad 600 millió eurós hitelt

Kép forrása: MTI/Kovács Attila

Pénteken fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ádil bin Ahmed al-Dzsubeirt, Szaúd-Arábia külügyi államtitkárát. A tárgyaláson a migráció és a terrorizmus megfékezéséről, valamint gazdasági együttműködésekről is megállapodtak.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Szijjártó bejelentette, hogy a magyar-szaúdi gazdasági együttműködés ösztönzésére 600 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál.

A magyar külügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez humanitárius akciókra van szükség.

„Fontos, hogy a segítséget oda vigyék, ahol a baj van”, – így a két ország között párbeszéd indult a humanitárius támogatások ügyében is

– mondta Szijjártó.

Azt azonban elfelejthette, hogy Szaúd-Arábia például jemeni tevékenységével nagyban hozzájárul ahhoz, hogy  újabb tömegek keljenek útra Európa felé.

A terrorellenes küzdelemben való együttműködést az teszi különös közös céllá, hogy kereken mához képest egy évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Szaúd-Arábia is felkerülhet a terrorizmust támogató országok európai uniós listájára a Hasogdzsi-gyilkosság miatt. Végül ez meg is valósult.

A magyar kormány az efféle lépésekkel szembemegy mindazzal, amit évek óta sulykol. Egy olyan országot támogatnak meg egy rakás pénzzel, (amit lehet, hogy nem is látunk viszont), amelyiket terrorizmust támogató országként tartják számon. Az arab állam háború szításával tökéletes táptalajt biztosít a migrációnak, és nem utolsó sorban a világ egyik legtehetősebb országaként tekintenek rá, tehát nem biztos, hogy a legrászorulóbbak kapnak ekkora hitelt.

 

loading...