Nagy lépést tett az EP a klímakatasztrófa meggátolására, de a Momentum gáncsot vetett neki

MTI/Illyés Tibor

Az Európai Parlament tegnap nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett. Egyfelől kihirdette, hogy klímavészhelyzet van, másfelől határozatot hozott az ENSZ következő, madridi környezetvédelmi csúcstalálkozóján (COP 25) képviselendő EU-állásponttal kapcsolatban.

A határozatokban a képviselők állást foglaltak arról is, hogy 2030-ig hány százalékos CO2 kibocsátás-csökkentést kellene az EU-nak elérnie. Ennek az irányelvnek a meghatározása az egyik legsarkalatosabb pontja a klímavészhelyzet mérséklésének.

A magyar EP-képviselők közül ketten meglepően szavaztak a kérdésben. Név szerint Cseh Katalin és Donáth Anna. A Momentum képviselői szerint elegendő az 55%-os CO2 kibocsátás-csökkentés. (Egységesen 65%-ot követel a zöld frakció, valamint a szociáldemokrata pártok nagy része is, a magyarok közül például a DK is ezt az értéket szavazta meg.)

A Momentum két képviselője azonban 55%-ra voksolt, vagyis jóval kevesebb kibocsátás-csökkentést tart szükségesnek, mint a klímakataszrófa megfékezésében elkötelezett pártok.

Mi lehet a Momentum váratlan szavazatának oka?

Az Ellenszél megkereste Cseh Katalint és Donáth Annát, de ők tegnap óta nem reagáltak, így nem tudjuk, hogy milyen megfontolásból voksoltak az 55%-ra. Az alacsony mértékű CO2 kibocsátás-csökkentés veszélye, hogy a drasztikus változás, amelyet a szakértők sürgetnek, elmarad, a legközelebbi alkalomkor pedig talán már túl késő lesz gombokat nyomogatni.

A kritikusok szerint az ipari lobbi nagyban befolyásolhatja a képviselők véleményét, amikor a kérdésben fontos döntést kell hozniuk. Reméljük, hogy a Momentum esetében nem ez a helyzet áll fenn, és a párt nem csak a szavazatszerzésnél elkötelezett a környezetvédelem mellett!


Cseh Katalin válasza az Ellenszélnek:

„Úgy gondoljuk, hogy az eddigi, 40%-os CO2-kibocsátás-csökkentéshez képest a most elfogadott 55% is jelentős eredmény (2030-as céldátummal, 1990-es kibocsátási mutatókhoz képest). A Renew Europe frakciója és a Momentum is a létező legambiciózusabb klímacélok mellett áll ki, azonban szem előtt kell tartanunk a szavazásoknál az Európai Parlamenti frakciók közötti megállapodásokat ahhoz, hogy biztosítsuk egy-egy különösen fontos kitétel minél szélesebb körű támogatását.

A Momentum többször is kiállt már a 2050-es klímasemlegesség mellett, amely reális eléréséhez jelenleg olyan ütemtervvel kalkulál az Európai Bizottság, ami egy 50-55%-os CO2 kibocsátás-csökkenéssel számol 2030-ra. Így ennek a hivatalosan bejelentett intervallumnak a legszigorúbb megvalósulását támogattuk a voksunkkal. A klímakatasztrófa kinyilvánításáról szóló állásfoglalást egyébként a mi frakciónk, azaz a Renew Europe kezdeményezte, amely csoporton belül én vagyok a legzöldebb képviselőket tömörítő „Green Deal Platform” társelnöke.

Remélem ez a tény önmagában is megnyugtatóan jelzi, hogy az „ipari lobbi” helyett egy zöldebb jövőért küzdünk Brüsszelben és Magyarországon egyaránt.”

loading...