Várhelyi olyan dolgokat ígért meg az EU-nak, amiket a Fidesz soha nem ígérne – Színjáték lenne?

Kép forrása: MTI

Hatoldalas dokumentumban válaszolt az utóbb felmerült kérdésekre Várhelyi Olivér, miután csütörtöki meghallgatásán nem sikerült eloszlatni a politikai függetlenségével kapcsolatos aggodalmakat.

Várhelyi Olivér írásos válaszában kijelentette:

  • világosan és egyértelműen kiáll az európai értékek érvényesítése mellett
  • támogatni fogja a csatlakozó országok erőfeszítéseit a jogállam és az alapvető jogok védelmére, a korrupció és a szervezett bűnözés ellen
  • azon lesz, hogy a EU szomszédságában erősödjön a demokratikus intézményrendszer, az ellenzék gyakorolhassa jogait, megszűnjön a politikai befolyás és nyomásgyakorlás a sajtóra, a korrupciós ügyeket pedig alaposan kivizsgálják, a bűnösöket elítéljék.
  • Azerbajdzsánról megjegyzi: nem fog visszariadni attól, hogy szóvá tegye az emberi jogok helyzetét.
  • Törökországban pedig „a jogállam és az alapvető jogok érvényesítése terén tapasztalható súlyos visszaesést tartja aggasztónak.”

A biztosjelölt azt is leírta válaszaiban, hogy „harcolni fog a korrupció ellen, az emberi jogok és demokratikus értékek érdekében” és hogy egyedüli célja, az EU politikájának végrehajtása lesz.

Úgy tűnik, ezek a válaszok elegendőnek bizonyultak az EU-nak, hiszen hétfő délután elfogadták Várhelyit mint jelöltet, de majd kiderül, színjáték volt-e ez az egész vagy tényleg csak Orbán érdekeit szolgálja.

loading...