Új szégyentörvény készül: Ezzel akarják megúszni a milliárdok szétlopását

A fideszes megmondóember Mészáros Lőrincet kezdte el szidni. A képen Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc.
Kép forrása: MTI

Egy olyan magántőkealapokat érintő törvénytervezetről számol be az Index, amely azt a célt szolgálhatja majd, hogy a hazai milliárdosok, köztük a NER nagy nyertesei is a jelenleginél jobban elrejthessék a vagyonukat.

A kormányközeli oligarchák kedvenc játékszere az úgynevezett magántőkealap. Emlékezhetünk erre az anonim kollektív formára, amely mögött elbújhattak korábban az MKB Bank vevői, szállodák, ingatlanok, energetikai cégek befektetői. Ha a honatyák elfogadják a vonatkozó törvényjavaslatot, ők a jövőben nagyon jól járnak, felügyeleti kontroll nélkül és olcsóbban bujkálhatnak.

A nevezett javaslat szerint bár „a vonatkozó törvényeket továbbra is be kell tartaniuk, de nem lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által felügyelt intézmény a kockázati tőkealapkezelő (…) és az olyan zárt körben kibocsátott alapkezelők, ahol a befektetők ugyanazok, mint az alapkezelő tulajdonosai. Ez utóbbi gyakorlatilag a bevezetőben említett magántőkealapokra jellemző formula.”

A kontroll megszűnése azért fontos, mert a nemzet gázszerelője és egyéb NER milliárdosok eddig is szerették a magántőkealapokba vinni a vagyonukat, ha ezt a javaslatot megszavazzák, úgy feltehetően még bátrabban élnek ezzel a módszerrel.

loading...