Veszélyben a demokrácia! Ezúttal tényleg kirúgnák a szabad ország tartóoszlopát

Kép forrása: MTI

A fideszes képviselők szigorítanák az Országgyűlés működéséről szóló törvényt. Az új tervezet tovább szigorítaná a parlamenti rendet, illetve emelné a kiszabható büntetési tételeket a kifogásolhatóan viselkedő képviselőkkel szemben.

A törvény bevezetné, hogy kitiltható legyen egy renitens képviselő a Parlament és a Képviselői Irodaházból is büntetésképpen 30, akár 60 napra is. Szavazati jogát ilyenkor átadhatná, titkos szavazásnál Kövér jelölné ki, milyen helyiségben szavazhatna. A büntetési tétel pedig bizonyos esetben elérheti a 12 havi tiszteletdíj-megvonást is.

Szél Bernadett, független képviselő egy másik szigorításra hívta fel a figyelmet a Facebook oldalán: azt írja, az Országgyűlési törvény eddig lehetőséget biztosított egy képviselőnek, hogy az igazolványa felmutatásával beléphessen egy közintézménybe, ami „alapvető ellenőrzési jog egy demokráciában”.

Az új tervezet előzetes egyeztetéshez kötné a látogatást az intézmény vezetőjével, amivel éppen a fent említett ellenőrzési jog veszítené értelmét

ami Szél szerint azt eredményezi, hogy

Nem lesz lehetőség jogsértéseket feltárni vagy érdemben ellenőrizni azt, hogy az állam hogy végzi a feladatát

A Fidesznek nyilván ez a célja, hiszen az önkormányzati választások után is láthattuk, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne lehessen őket ellenőrizni, felelősségre vonni.

 

loading...