A DK ma ünnepelt: nem saját magát, hanem mindannyiunkat – okkal tette

A 8. születésnapját ünnepelte szombaton a Demokratikus Koalíció, ahol a párt elnöke Gyurcsány Ferenc is beszédet mondott. Nem csoda, hogy tortával ülték meg a ceremóniát, hiszen nemcsak az alapítást volt okuk megünnepelni.

A DK mára a legnagyobb ellenzéki párttá nőtte ki magát. A többi ellenzéki formáció közül a Momentum az egyetlen, amely elkönyvelhetett némi pozitív növekedést. Az MSZP olyannyira szétesett, hogy már csak az összefogás keretein belül van esélye átugrani a bűvös 5%-os küszöböt, így mostanra a párt politikusai sokkal gördülékenyebben működnek együtt – saját erejük híján – másokkal.

A DK helyzete több szempontból is érdekes.

  • A legnagyobb vezető politikai erővé tudott válni.
  • Megnégyszerezte október 13-án az önkormányzati képviselőinek számát.
  • Kimagasló eredménnyel négy képviselőt küldött az Európai Parlamentbe (az MSZP-nek csak egyet sikerült.)
  • Gyurcsány Ferencet száz fiatal várja a roadshowján, hogy közéleti kérdésekről beszélgessen vele, és jelentkezzen gyakornoknak az önéletrajza átadásával.

Évekkel ezelőtt, amikor a DK a mostani támogatottságához képest „gyerekcipőben” járt, az elemzők közül elenyészően voltak azok, akik prognosztizálták volna a párt erősödését. Pár éve ugyanis divat volt, hogy a pártok felmérték, melyik téma hoz és melyik visz inkább szavazatokat, a programjukat, nyilvános szerepléseiket pedig ehhez igazították.

A Demokratikus Koalíció soha nem a szélirányt követte, mindig kiállt a vállalt értékei mellett, még akkor is, ha az adott pillanatban népszerűtlenné válhatott. Az eredményei mégis a következetes politizálás hitelességét igazolják.

Csak és kizárólag a DK tudott valóban fejlődni a politikai palettán. A párt már évekkel ezelőtt az összefogást és az együttműködést részesítette előnyben, ezt a modellt adta a magyaroknak. Akik ezt megfogadták, sikereket tudtak elérni.

A recept mindenki számára adott, a DK születésnapja egyben győzelmi ünnep is. Nem a párt egyéni sikereit tekintve, hanem a teljes ellenzékét, általuk pedig a Fidesz mérhetetlen erejének megroppantását, a demokrácia diadalát.

Boldog születésnapot, DK, boldog új korszakot, Magyarország!

loading...