Előválasztási vita: a felkészültség alapján megvan az egyértelmű győztes

Nem célunk feldolgozni az ATV által kiválóan megszervezett előválasztási vitát, hiszen azt a csatorna weboldala, az ATV.hu is percről percre közvetítette. Néhány általunk fontosnak tartott részletet viszont kiragadnánk belőle, valamint véleményszerűen elmondjuk, kit tartunk a vita győztesének és meg is indokoljuk azt.

A politikusok közötti viták legizgalmasabb része, amikor a jelölteket megizzasztják a számszerű, tényadatokon alapuló kérdésekkel. Az ATV-ben sem történt ez másként. Néhány kérdés esetében azonban nem igazán voltak képben a jelöltek. Példák erre:

 • Hány fizető parkolóhely van Budapesten? Karácsony Gergely: 40-50 ezer körül lehet. A helyes válasz a több mint kétszerese: 112 ezer.
 • Kerpel-Fronius Gábor beismerte: nem tudja, melyik kerületben a legolcsóbb a parkolás.
 • Kálmán Olga kijavította egyszer a kérdezőt, amikor „rossz” választ adott, ugyanis a kérdés a következő volt: „mennyi pénzből gazdálkodhatott Budapest 2010-ben?” – a megfelelő válasz 560 milliárd forint Kálmán Olga szerint, a műsorvezető pedig azt feleli, hogy a Főváros honlapján 535 milliárd szerepel.

Az első intézkedéseik, amelyeket főpolgármesterként tennének, meglehetősen eltérőek

Karácsony Gergely első három intézkedése:

 • a félmilliárdnál drágább ingatlanokra bevezetné a „Tiborcz-adót”, amely miatt a miniszterelnök veje be is perelte őt.
 • Elkezdené a budapesti Nagy-erdő programot a Csepel-szigeten
 • csökkentené a diákok és felnőttek esetében is a BKV-bérletek árát.

A Momentum jelöltje:

 • elsőnek egy elszámoltatási biztost nevezne ki, és a legértékesebb fővárosi szerződéseket áttekintetné, ha valamelyik hátrányos, azt megpróbálná felmondani.
 • Szeretne egy átláthatósági biztost is, amivel a jövőbeni szerződéseket segítené.
 • Az üres bérlakásokat mérné fel, hogy azzal a rászorulókat segíteni lehessen.

Kálmán Olga:

 • az egészségüggyel kezdené. 5 percen belül lehetővé tenné, hogy szakorvosi rendelőbe lehessen időpontot foglalni, 15 percen belül legyen elérhető ügyeletes patika a főváros minden pontjáról, 25 percen belül pedig derüljön ki, hogy milyen orvosi segítségre van szüksége egy betegnek.
 • A  köztisztaság kapcsán: naponta fel kell mosni az aluljárókat, hetente az utcákat. Utána a buszok lecserélése jönne, havi 10 db roncsderbi buszt elektromosra cserélne. Kicsavarná a parkolást a kerületek kezéből és megpróbálná elérni, hogy az készpénzmentessé váljon.
 • Ingyenessé tenné a 18 éves kor alattiak számára a BKV használatát és azonnal megkezdené a 3-as metró klimatizálását is.

Merész gondolatok számokkal alátámasztva és kusza matekkal

Karácsony Gergely a közlekedési alapjövedelemről szóló ötletével kapcsolatban azt mondja, az is megkaphatná ezt a jövedelmet, aki bevállalja cserébe, hogy nem használja az autóját a belvárosban. Azt is el szeretnék élni, hogy az éves bérlet ára felére-harmadára csökkenjen.

Ezt a csökkenést azonban olyan ígéret mentén akarja elérni Karácsony, amelynek kiszámítására vajmi kevés időt fordított. Az Azonnali.hu részletesen taglalja, hogy miért hibázik az ötlete. Röviden: nem garantálható, hogy többen fognak bérletet venni a támogatásért cserébe, ezért egy hatalmas, pótolhatatlan pluszkiadást okozhatna ez az intézkedés a költségvetésnek.

Kálmán Olga szintén bátor vállalást tett: a családokat segítené szerinte az az intézkedés, mely szerint a 18 éven aluliak ingyenesen használhatnák a BKV-t. A DK által támogatott jelölt és szakmai csapata kiszámította, hogy mindössze 6 milliárd forintot kellene kigazdálkodnia a fővárosnak, ha ezt bevezetnék. Karácsony Gergely hozzáteszi, teljesen egyetért a javaslattal. Úgy véli, a városnak érdeke, hogy minél többen közlekedjenek tömegközlekedéssel.

Kálmán Olga konkrét kalkulációval állt elő a bérlakásokkal kapcsolatban:

Szerinte sem tudni pontosan, hány üresen álló önkormányzati bérlakás van, ezért ez nagy feladatot fog jelenteni. Azt viszont a DK által támogatott jelölt tudja, hogy többségüket fel kellene újítani, de ez nem megspórolható szerinte.

5 éven belül 10 ezer új bérlakásnak kell épülnie a fővárosban- jelenti ki Kálmán Olga. Egy gyors adathullám után hozzáteszi: kerületenként nagyjából száz bérlakást kell felépíteni, ami kivitelezhető, és főpolgármesterként meg is fogja oldani.

Ha a vita stílusát, minőségét nézzük, Kálmán Olga női jelöltként a leghatározottabb számokkal, kellő magabiztossággal állt ki jelölttársaival szemben. A Facebookon rögtön megjelentek egyéni vélemények, amelyek szerteágazók, de mi vállaltan ellenzéki internetes újságként ki merjük mondani, hogy az előválasztás harmadik vitáját Kálmán Olga nyerte.

A budapesti választópolgárok még június 26-án 12:00-ig leadhatják voksukat a kijelölt helyszíneken.

loading...