Végre valaki: Kálmán Olga kimondta a lényeget, amit már minden politikusnak ki kellett volna

Milyen a jó városvezető? Nyilván mindenkiben megfogalmazódik az a kérdés, hogy milyen szempontok szerint érdemes valaki arra, hogy a választók bizalmából egy települést vezessen. Az ingyenpénzt mindenkinek szlogen eddig a viccpártok kampányszövege volt, most hogy a Kétfarkú kutyák az EP-választáson felzárkóztak az MSZP-P szövetséghez, (ha a két pártot külön vesszük, kb. annyira jön ki az eredmény) Karácsony Gergely is bepróbálkozott egy kétfarkúakéhoz hasonló jolly jokerrel.

Az Azonnali.hu-n megjelent számítások szerint azonban egyáltalán nincs realitása az MSZP-P főpolgármester-jelöltje ötletének, ugyanis a matek sehogy nem jön ki. A semmiből forrásokat előteremteni nem lehet, azt csak a viccpártok tudják könnyűszerrel elérni, sőt, hatalomra kerülésük esetén megvalósítani.

Ha a budapestiek azt mondják, hogy a jó városvezető onnan ismerszik meg, hogy megígér mindent, aztán befagyasztja a költségvetést, de az már senkit nem érdekel, hiszen az ingyenpénz ígérete bevált, akkor ez jó taktika. Más jelöltek erről másként vélekednek.

Kálmán Olga rámutatott, mi a legfontosabb szempont

Kálmán Olga, a DK által támogatott független főpolgármester-jelölt sajtótájékoztatóján ismertette a terveit. Egy nagyon fontos mondatot kiragadnánk, ugyanis ne feledjük, Tarlós Istvánnak hiába van pénze-paripája, a szemlélet, amit képvisel, megbukott. Kálmán Olga szerint

nem minden intézkedés pénzről szól, hanem nagyon sok a szervezésről és az emberségről. – a lényeg épp ebben lakozik.

Az egykori népszerű híradós fontos programpontokat említett, amelyeket megválasztása esetén a lehető leghamarabb érvénybe léptetne. Mindezek a budapestiekkel történő konzultáció során és szakértők bevonásával jöttek létre.

Legelső prioritásként Kálmán Olga az egészségügyet jelölte meg, ugyanis felmérése szerint ezt tartják a legfontosabbnak a magyarok, és a fővárosnak ugyanúgy ki kell vennie a részét a megreformálásában, ahogy a kormánynak, nem pedig ölbe tett kézzel ülni, és a Fideszre hárítani az összes felelősséget.

Három vállalása az egészségügy területén arról szól, hogy főpolgármesterként megoldaná, hogy 5 percen belül mindenki lefoglalhasson magának egy szakorvosi vizsgálatra időpontot, mert erre ma sokszor órákat, napokat kell szánni telefonon. Ehhez egy ügyfélközpontot állítanának fel, melyet a főváros üzemeltetne- mondta.

Létrehozna egy olyan éjszakai, ügyeleti patikai rendszert, aminek nyitva tartó üzletét minden fővárosi lakó 15 percen belül elérne az éjszaka folyamán bármikor, ha szükség van rá.

Harmadik vállalása az egészségügy területén arra vonatkozik, hogy 25 percen belül kapjon ügyeleti ellátást egy budapesti lakos, nem csak éjszaka, hanem a nap bármely szakában. Kálmán Olga szerint ehhez meg kell szervezni, hogy egy hálózatba tömörüljenek a most még a kerületeknél található ellátást nyújtók.

Kálmán Olga beszámolója szerint a másik fontos témakör, ahol a budapestiek változást szeretnének, a köztisztaság, mivel most a környezetünket „kosz, mocsok és piszok” jelenti. Itt is három részre tért ki:

–          naponta fel kellene mosni szerinte az aluljárókat
–          hetente az utcákat
–          és havonta 10, a „roncsderbi parkba tartozó” BKV-buszt elektromosra kellene cserélni.

„Nem fulladhatunk meg a koszban”- jelentette ki a főpolgármester-jelölt, aki szerint, ha ezek az intézkedések nem következnek be, a város élhetetlen és koszos marad és a légszennyezettség miatt meghalnak majd emberek.

A harmadik legnagyobb probléma a sokak által mumusként emlegetett közlekedés.

Itt azt vállalná, ha főpolgármester lenne, hogy ingyenessé tenné a BKV használatát 18 éves korig. Ez szerinte 6 milliárdos bevételkiesést jelentene a mostani állapotokhoz képest, amire van már ötlete, hogy honnan lehetne azt kigazdálkodni. Azt megemlítette, hogy a kukaholdingtól azt a 2 milliárdot, ami az emberek befizetéséből került hozzájuk, vissza kellene kérni.

Azt is vállalná, hogy készpénzmentessé tegye a fővárosi parkolást, csak telefonnal lehessen majd parkolójegyet váltani. Mint mondta, ez nem lehet probléma, mivel a 12 millió telefon-előfizetés országa vagyunk.

Harmadik programpontja a közlekedés területén az, hogy jövő ilyenkorra, nyárra kötelezően megvalósítaná, hogy klimatizáltak legyenek a 3-as metró kocsijai.

Milyen módon érhető el a szaunaként is működtethető metrókocsik légkondicionálása? 

Kálmán Olga szerint nem kell hinni azoknak, akik azt mondják, hogy ez lehetetlen. A pontos költségekről azt mondta, már tárgyalást is kezdeményezett három céggel, akik ki tudnák vitelezni mindezt.

Cégek tehát vannak, de ha abban gondolkozunk városvezetőként, hogy mely mutyis cégekbe tudjuk ölni a pénzt, nyilván nem jut eszünkbe a problémára fókuszálni és új szereplőket bevonni. Kálmán Olga képes volt ezt már úgy megtenni, hogy még meg sem választották.

Sem Tarlósnak főpolgármesterként, sem Karácsonynak polgármesterként ez eszébe sem jutott, ami ismét alátámasztja, hogy nem a városvezetői tapasztalat a jó vezető ismérve.

Kálmán Olga kompromisszumokra törekszik. Elmondta, hogy ha megnyeri az előválasztást és onnantól kezdve a többi ellenzéki pártnak is főpolgármester-jelöltje lesz. Ha ez történik, szerinte utána azonnal le kell ülni és átbeszélni a programjukat, mivel olyan kardinális különbségek nincsenek bennük, amikről ne lehetne megegyezni.

Forrás: Ellenszél/atv.hu

loading...