Semjén Zsolt áttörte a falat: az Orbán-kormány fennállása óta először hangzott el élőben ez a mondat

Köpönyegforgató lépett a KDNP-be
Kép forrása: Semjén Zsolt Facebook-oldala

A KDNP, vagyis a magyarországi kereszténydemokratákat tömörítő kormánypárt elnöke élő adásban mondta ki azt, amit évekkel ezelőtt még gúnyként aggattak rá. Most Semjén, (akár egy terrorszervezet a merényleteket), magára vállalta a kereszténységgel kapcsolatos legundorítóbb nézőpontot. Úgy fogalmazott:

„Az egyház azonban nem egy emberbaráti egyesület, hanem az emberek üdvösségét szolgálja.”

Miért is problémás ez a mondat?

Egyfelől azért, mert az Orbán-kormány fennállása óta a kereszténységre, az egyházakra mindvégig úgy hivatkozott a Fidesz, mint egy erkölcsi alapra. Ebből kiindulva tudott ideológiát építeni a tettei mögé. Mostanra ez gyökeresen megváltozott, ugyanis a keresztény értékek átalakultak, pontosabban átalakították őket.

Ha kicsit visszamegyünk az időben, láthatjuk, hogy mindig az aktuális világrend határozta meg a kereszténység mikéntjét, illetve azok a hatalmaskodó urak, akiknek módjukban állt sajátos értelmezést adni az úgynevezett „Szentírásnak.”

Érthetőbben: eddig a keresztény értékrend (közbeszédben értelmezett jelentéstartalma szerint) mindenféleképpen pozitív kicsengéssel bírt. Szeretet, elfogadás, tolerancia, szolidaritás, becsület, tisztaság.

A KDNP által újraértelmezett keresztény értékrend:

  • nem emberbaráti egyesület, hanem az üdvösség elnyerése, vagyis a hatalom által megszabott értékek követésének feltétele a túlvilági örömökhöz. A középkorban a búcsúcédulák megvásárlásával lehetett elérni a Mennyországba jutást, vagyis az üdvözülést, talán most is lesznek erre a célra rendszeresített államkötvények?
  • Semjén: „mi most a háború földjén vagyunk” – az iszlám vallásról terjesztett demonizált kép, a háborús látszat folyamatos fenntartása. Néhány ostobább kommentárban már megjelenik az „újabb keresztesháborúra lenne szükség” mondat.
  • „hűségesnek kell lennünk, az igazi keresztény örökséghez”, ki kell állni a család, a házasság, a megfogant élet joga mellett is. Ha tehát nem emberbaráti egyesület az egyház, akkor az „igazi” örökséget kell követnie, vagyis elítélni azokat a nőket, akik abortusz mellett döntenek, a házasság és a család értékeinek védelmében megakadályozni az azonos nemű párok egybekelését, a szolidaritás jegyében működő civileket Soros katonáiként ábrázolni.

Egy szemernyi kétségünk se legyen afelől, hogy Semjén Zsolt mondata nem volt véletlen, és hogy hamarosan még mélyebbre hatol a „kereszténydemokrata” elvárásrendszer, amihez mindannyiunknak igazodni kell, hiszen „mi most a háború földjén vagyunk…”

Jabronka Richárd

loading...