Itt az igazság a migránskaravánról, amitől még a baloldaliak is félnek – a szakértő válaszolt

Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

A kormánymédiában egyre gyakrabban emlegetik a „migránskaraván” kifejezést, amely olyan összehangolt bevándorló-csoportokat vizionál, akik egyszerre, szervezetten indulnak el Európa felé, és közülük többek Németországot tekintik célországnak. Ezek a karavánok állítólagos internetes fórumokon szerveződnek, és azt remélik, hogy ha elég sokan vannak, katonásan együttműködnek, akkor az európai országok kénytelenek lesznek feloldani előttük a határzárakat.

A Fidesz legújabb pánikkeltő akciója, vagy valódi veszély? Erre kerestük a választ egy biztonságpolitikai szakértőtől, aki kérte a forrásvédelmet az Ellenszel.hu-tól, tekintettel arra, hogy a későbbiekben is szeretné, ha emiatt nem esne el szakmai megbízásoktól, nyilvános szereplések lehetőségétől. Természetesen ezt megadjuk neki, és név nélkül közöljük rövid interjúnkat.

Ellenszél: Az Index részletesen ír egy cikkében arról, hogy a kormány a migránskaraván elnevezést Trumptól kölcsönözte. Elképzelhető, hogy a Fidesz-kormány egy jól bevált szlenget akar meghonosítani a saját politikai narratívájában?

Szakértő: Nem tartom kizártnak, hogy a migránskaraván, mint kifejezés Donald Trumptól eredeztethető, hiszen évente rendeznek olyan menekültek láthatóságát biztosító rendezvényt Amerikában, amelyre „karavánként” hivatkoznak, azonban ez a Magyarországon is működő migránsokat segítő szervezetek céljaihoz hasonlóan a jogvédelemről szól és arról, hogy több figyelmet és szélesebb jogkört kapjanak a menekültek, nem pedig erőszakos hordák érkezéséről.

Ellenszél: Léteznek ezek az erőszakos hordák?

Szakértő: Azért használtam a horda kifejezést, mert dühös emberek tömegeit mindenféle szívfájdalom nélkül hívhatjuk így. Láttunk is már ilyet, éppen akkor, amikor spontán csoportok mentek neki a kerítéseknek, amiért a magyar kormány nem azt nyújtotta, amit előzetesen ígért nekik. Emlékezzünk csak vissza arra a pánikra, amikor a Keleti pályaudvar lezárásával a hónapok óta úton lévő migráns-családok megbolydultak, összezavarodtak. Éppen ez a zavar kedvez a Fidesz-kormánynak, és elesett emberek esetében nagyon könnyen tudják egy-egy szabályozás vagy ígéret hirtelen és oktalan megváltoztatásával elkészíteni a vágóképeket, amelyekkel bizonyítják, hogy okunk van rettegni.

Ellenszél: Van okunk rettegni?

Szakértő: Rettegni inkább a menekülteknek van okuk, hiszen javarészt ezért indulnak útnak. Ha a kérdés arra irányul, hogy egy menekült jelent-e biztonsági kockázatot közvetlenül, a válaszom nem. Ha arra, hogy hosszú távon a migránsok jelenléte járhat-e más kockázatokkal, egyértelmű igent kell mondanom, de ez már nem az én szakterületemhez tartozik. A politikának épp az efféle felmerülő problémákra kell választ találni, nem pedig félelmet gerjeszteni, az ugyanis erőszakot épphogy a befogadó országok állampolgárai részéről szülhet.

Ellenszél: Idéznék egy részletet a 888.hu tegnapi cikkéből.

„Az M1 tudósítása szerint Szalonikiben hivatalosan négyezer migráns várakozik, a befogadó központok rendkívül túlzsúfoltak. Az M1-nek többen arról beszéltek, hogy csatlakozni szeretnének ahhoz a karavánhoz, amely a tervek szerint a héten elindul az Európai Unió felé. A migránsok azt mondták: biztosak benne, hogy ha elég sokan lesznek, akkor átjutnak a határokon.”

Vajon ez a karaván tényleg képes ilyen formában szerveződni?

Szakértő: Nekem egyáltalán nem tisztem elmondani, hogy milyen a jó újságírás, de ebben az idézetben világosan látszik, hogy az írója mindenféle forrást nélkülöz. Úgy fogalmaz: „a migránsok azt mondták”. Lehetetlen egy homogén tömegről beszélni, akik közösen kiállnak, és mondanak valamit, ahogy szerveződő karavánokról sem igazán beszélhetünk. Egy utcában, vagy éppen lerombolt utcában élő családokról, akik összetartanak, és közösen indulnak el a jobb élet reményében, mindenképp, de karavánokról aligha.

Ellenszél: A kormánymédia szerint a közösségi hálókon szerveződnek, hogy erősebbek legyenek.

Szakértő: Laikusként ez úgy is tűnhet a kormánymédia fogyasztóinak, hogy minél többen vannak és minél erősebbek, annál könnyebb elérniük a céljukat. A gyakorlatban viszont ez nem így működik. Illegális bevándorlóként akkor a legesélyesebb bejutnia valakinek az EU valamely tagországába, ha nem hívja fel magára a figyelmet. Kisebb csapatokban, vagy akár egyedül érkezik, embercsempészekkel kooperál. Sok olyan esetet láttunk Magyarországon is, amikor a szülők még a gyermekeiket is előre menesztik, bízva abban, hogy legalább valamelyiküknek sikerül eljutni a tervezett célországba. A számuk a tél végeztével ugyan emelkedhet, de

azt kell mondjam, hogy a szervezett migránskaravánokról szóló hírek egyszerűen baromságok. Nincs bennük ésszerűség, logika.

Másfelől itt nem harcedzett katonákról beszélünk, hanem legyengült, PTSD alatt álló, ijedt és több nyelvterületről származó emberekről, akik nem tudnak ilyen formában összedolgozni, és nem is törekvésük az ilyesmi. Szeretnének egy kiszámíthatóbb, veszélytelen életet. Éppen ezért menekülnek egy általunk nehezen elképzelhető pokol elől.

Ellenszél: Még egy utolsó kérdés, amit nem kerülhetünk ki: mi a helyzet a terroristákkal? Beszivároghatnak a menekültekkel?

Szakértő: Ha valaki merényletre készül, és azt az ISIS, vagy más terrorszervezet támogatja, megtalálja a módját annak, hogy ne gyalog kelljen érkeznie, számtalan kockázat mellett. A merénylőket hosszú ideig készítik fel, nagyon erős fizikai és pszichikai kiképzést kapnak céljuk véghezviteléhez, emellett elegendő pénzt ahhoz, hogy ne a menekültekkel bandukoljanak. Nem látok komoly biztonsági kockázatot abban, hogy az ellenőrzött, átvilágított migránsok áthaladnak az országon.

Ellenszél: Köszönjük az interjút!

Jabronka Richárd

loading...