Kivonulhat a Spar Magyarországról – írja a Magyar Nemzet: reagált az áruházlánc!

Elmérgesedni látszik helyzet a Spar áruházláncnál, miután kirobbant az arról szóló vita, hogy több szakképzett dolgozójuk esetében nem a jogszabályban előírt garantált bérminimumot alkalmazták alapbérként – írja a Magyar Nemzet.

A Fidesz-közeli lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke azt mondta, a vélelmezhetően több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, illetve a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot az áruházlánc. (Ezt tehát nem a Spar, hanem a KDFSZ elnöke állítja – a szerk.)

Bubenkó Csaba emellett azt is hozzátette: kilátásba helyezték a Spar helyi vezetői, hogy a magyar munkavállalók helyett majd a kisebb fizetéssel is megelégedő ukrán, román vendégmunkásokat állítanak be a raktárakba dolgozni.

A napilapnak Pál Péter, a KDFSZ jogásza elmondta, hogy a szakszervezet által kezdeményezett munkaügyi felügyeleti eljárás mellett az érdekvédők az adóhatóságnál is feljelentést tesznek, továbbá az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és az adatvédelmi hivatalnál is bejelentik, hogy a láncnál nyilvánosan megnevezték azt a dolgozót, aki jogi úton már elküldte követelését a cégnek.

Súlyos vádak ezek, és egy kicsit hajaznak a Fidesz kommunikációjára, amely azt sejteti, hogy majd bevándorlók fogják elvenni a munkahelyeinket. A KDFSZ elnöke pedig nem kevesebbet állít, minthogy a Spar helyi vezetői ilyesmit „helyeztek kilátásba.”

Mit mond erről az áruházlánc? Az Origo.hu-nak küldött teljes állásfoglalásukat változtatás nélkül lehozzuk.

A Spar állásfoglalása: Megvédjük a dolgozóinkat!

A Spar Magyarország teljes mértékben elhatárolódik a Magyar Nemzetben megjelent „Kivonulással fenyegetőzik a Spar” című cikkétől, amellyel kapcsolatban a következő állásfoglalást juttatta el az Origo szerkesztőségébe:

Le kell szögeznünk, hogy a Spar Magyarország nem vonul ki Magyarországról. Elkötelezettek vagyunk a magyar piac iránt, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy az idei beruházási keretünk meghaladja a 26 milliárd forintot.

A Spar visszautasítja, hogy a KDFSZ képviselőit, vagy bármilyen szakszervezeti tagot vagy tisztségviselőt zaklatott volna. A Spar Magyarországnál a KDFSZ egyébiránt nem reprezentatív szakszervezet, Kollektív Szerződés kötésére nem jogosult.

A KDFSZ által a Sparra irányuló lejárató kampány a dolgozóink szerint félelmet és feszültséget kelt, ami gátolja a nyugodt munkavégzést. A KDFSZ iránti munkavállalói bizalomvesztésnek köszönhetően a Szakszervezetnek olyannyira beszűkült Magyarországon a mozgástere, hogy a tagtoborzás terén már csak etikátlan eszközöket tud alkalmazni, melytől a Spar mindenkor elhatárolódik.

A szakszervezetek tagtoborzását a Spar mindenkor támogatja, a szakszervezeti tagságról minden esetben a dolgozók szabadon, saját akaratokból dönthetnek és ez igaz akkor is, ha valaki saját akaratából elhagyja a szakszervezetek bármelyikét.

Nincs bérvita a Sparnál, a vállalatnál elérhető legalacsonyabb alapbér 220 ezer forint, mely több mint 12 százalékkal magasabb, mint a jelenleg elérhető garantált bérminimum. Ezen felül egyedülálló módon 13. havi juttatást is biztosítunk a munkatársaink számára. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367.447 forintot kerestek.

A Spar egyedülálló a piacon azzal, hogy saját dolgozókat foglalkoztat logisztikai szervezetében, stabilitást biztosítva ezzel a munkavállalók részére a bejelentett munkahely, a magas színvonalú bérek és a hosszútávú megélhetés tekintetében, melyet munkatársaink pozitív véleménye is visszaigazol.

A Spar mind a 13 ezer munkavállalója bejelentett, tiszta, átlátható jogviszonnyal rendelkezik, akik után a vállalat az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit mindenkor, időben, hiánytalanul teljesíti. Munkavállalóink iránti elkötelezettségünket mi sem mutatja jobban, mint az idei évben végrehajtott 7,5 milliárd forintos bérfejlesztés, mely szintén egyedülálló a magyar piacon.

Azonnali hatállyal elindítjuk a szükséges jogi eljárásokat a KDFSZ vezetője és megbízott ügyvédje ellen, mert a Spar Magyarország nem tud azonosulni olyan lejárató kampánnyal, ahol a KDFSZ a Spar munkavállalóit eszközként használja saját céljai eléréshez. Minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy megvédjük munkatársainkat és biztosítsuk a feltételeket a nyugodt munkavégzéshez.”

A fentiek alapján itt valamelyik fél enyhén szólva is: csúsztat. Nagyon várjuk, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben…

loading...