Bemutatjuk a fiút, aki szembeszállt a rendőrséggel, és kiharcolta a Lánchíd teljes lezárását

Kép forrása: Ellenszel.hu - Jabronka Richárd

László Olivér az a fiatalember, aki a rendőrség tiltó határozata ellenére kiharcolta, hogy a Lánchidat blokád alá vonhassa, és a TASZ segítségével megtámadta a rendőrségi döntést a bíróságon, ahol engedélyt kapott a blokádra. Vele beszélgetünk a szervezetéről, a Fiatalok a Demokráciáért csoportról és célkitűzéseikről.

Ellenszél: Fiatalok a Demokráciáért – a név beszédes, és már be is mutattátok, hogy helytálló, hiszen egy, a rendőrség által megtiltott demonstrációt tartottatok meg, élve a demokratikus jogaitokkal, megtámadva az elutasító határozatot a bíróságon. Egész nap tiétek volt a Lánchíd. Hogy éltétek meg ezt a sikert?

László Olivér: Nagyon nagy öröm volt számunkra, hogy azért a birói testület egésze nincs még a kormány befolyása alatt. És reméljük, hogy a rendőrség is előbb utóbb belátja, hogy nem szabad korlátozni az állampolgárokat a személyes jogaikban, ide értve a gyülekezés, szabad véleménynyilvánítás jogát is.

László Olivér és a tüntető menet. – Kép forrása: Ellenszel.hu – Jabronka Richárd

Mit tudhatunk a mozgalmatokról? Hányan vagytok, milyen célkitűzéseitek vannak?

Hárman alapítottuk a mozgalmat. Így hárman vagyunk alapító tagok. Előbb utóbb szeretnénk növekedni, de ezt majd óvatosan, hisz nem szeretnénk, ha olyan emberek jutnának be közénk akiknek az elsődleges feladatuk a csoportbomlasztás lenne. De természeten nem csak pártpolitikailag vagyunk függetlenek, hanem Etnikai vallási, faji, és szexuális hovatartozástól függetlenül várunk mindenkit szeretettel köreinkben, akik tenni akarnak egy Demokratikusabb Magyarországért.

Tervez-e a mozgalom párttá alakulni a későbbiekben, ahogy azt már számos demokratikus jogokért küzdő szervezet tette?

Igen, majd idővel. Vannak hasonló tervek. Úgy gondoljuk, ideje lenne megmutatni a Magyar politikának, és az állampolgároknak azt is, hogy egy politikai párt, működhet úgyis, hogy ott valóban az állampolgárok, és civilek vannak előtérben, hisz egy pártnak az érdekképviselet kellene hogy az elsődleges célja legyen  nem pedig a a „hogyan lopjunk el minél több pénzt.”

Mit vártok a csatlakozóktól, és ők mire számíthatnak a szervezetetekben?

A csatlakozóktól tiszta szívet, becsületességet, és egyenes őszinte hozzáállást várunk. Minden másban segítünk! Tervbe vannak tanfolyamok, kurzusok tréningek tartása is!

Kép forrása: Ellenszel.hu – Jabronka Richárd
Támogat-e titeket valaki, és ha igen, milyen formában?
Jelenleg civilektől kapunk adományokat. Ezt a közeljövőben szeretnénk az anyagi tőkét pályázati forrásokból megteremteni.

Amikor a Lánchíd blokádjáról beszéltetek az Ellenszélnek, elmondtátok, hogy civilek vagytok, ezért tartottatok felvonulást a Hősök teréről a Lánchídhoz külön, pártjelvények nélkül, viszont megtettétek azt a szép gesztust, hogy ti is csatlakoztatok a várban lévő tömeghez, majd közösen átvonultatok a hídon. Lényegében ezzel ti magatok tudtátok biztosítani a magyarok demokratikus jogait, hiszen a bíróság határozata alapján ti dönthettétek el, kit engedtek át. Hogy éltétek meg ezt az együttműködést a pártokkal? A későbbiekben is tudtok majd kooperálni hasonló helyzetekben?

A kooperáláshoz két ember szükséges, mi nyitottak vagyunk hasonló esetekben az együttműködésre, de a fügétlenségünket nem adjuk fel soha . Az Összefogás nekünk is kiemelt szempont, a rezsim megbuktatásában ezért is csatlakoztunk a várban a rendezvényükre. Hasonló összefogást várunk mi is, amikor a Következő rendezvényünk március 1-jén lesz. Bizakodunk benne, hogy a pártok is részt vesznek, és mozgósítanak a rendezvényen!

Reggel 8 órától sorakoztak az autók a hídon és amikor az Ellenszél este 9-kor a helyszínen járt, még mindig tartottátok a frontot. Mi motivált titeket leginkább?

A hit, hogy ha nem adjuk fel, együtt képesek vagyunk. Minden egyes demonstráció egy ütés a kormány falára… Nem az első, második ütésre fog ledőlni a fal hanem a 20-30 adik ütésre. Tudjuk, hogy együtt képesek vagyunk ledönteni a „falat.”
A Lánchíd-blokád. A kép forrása: Ellenszel.hu – Jabronka Richárd

A Hősök terén némi fennakadás volt, amikor a rendőrök megszámoltatták a tömeget. Pontosan mi történt ott?

Mi mindenképpen az úttesten szerettünk volna vonulni, ehhez pedig a rendőrség kitalált egy 100 fős minimum létszámot és nem volt hajlandó hinni hogy megvagyunk ezért nevetséges módon eleget téve a rendőri követelésnek, sorba állítottuk az embereket és együtt számoltuk le a rendőrökkel. Bőven 100 Fölött voltunk!

Ha valakinek az akciótok és az elmondottak alapján szimpatikus lesz a szervezetetek, hol tud veletek megismerkedni, esetleg csatlakozni a munkátokhoz?  

Jelenleg  a Fiatalok a Demokráciáért Facebook oldalon keresztül küldött üzenettel. Hamarosan, tervek szerint még e hónapban elkészül a fiatalokademokraciaert.hu és a ( rövidítve fiad.hu ) honlapok ahol majd profi jelentkezési felület is lesz!

loading...