Válaszolt a rendőrség: nagy bajba kerülhet Orbán Viktor kedvenc portálja

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Origo.hu egy cikkben azt állította, hogy rendőrségi forrásból származó kamerafelvételt publikált a weboldalán. Egészen pontosan így fogalmazott:

“Az Origo birtokába jutott rendőrségi felvétel azt is bizonyítja, hogy ellenzéki politikusok aktív résztvevői voltak a rendőrök elleni támadásnak.”

A linkelt videó után persze már finomítottak a szövegen, ugyanis világosan látható, hogy a tömegben Nyakó István is ugyanúgy dől, ahogy mindenki más, ezért ezt írták a bejátszás végére: “A felvételen az is látszik, hogy Nyakó István szocialista politikus többekkel együtt nekimegy a rendőröknek.”

A lényeg azonban, hogy valamiféleképp eljutott a rendőrségi felvétel az origo.hu portálhoz. Ezt próbáltuk meg kideríteni, ezért írtunk az ORFK sajtószolgálatának, akik egy ideig nem válaszoltak, ezért olvasóinkat kértük arra, hogy magyar állampolgárként, közérdekű adatigénylés formájában kérjenek információt az ORFK-tól.

Ez eredményre vezetett, ugyanis olvasóinknak és az ellenszel.hu-nak is megküldték a választ.

„Megkeresésére válaszolva az alábbiakról tájékoztatjuk.

Kérdés:

  • Hogy juthatott az Origo.hu birtokába rendőrségi kamerafelvétel?
  • Jogszerű-e, hogy a rendőrség a saját célra készített videóit a sajtónak átadja?
  • Pontosan ki és milyen okból szolgáltatta ki az Origo.hu portálnak a videofelvételt?
  • Az Ellenszel.hu vagy bármelyik más portál megkaphatja-e a tüntetésen készült, a rendőrség által felvett videoanyagokat?
  • Ha nem jogszerűen került az Origo.hu-hoz a videó, a rendőrség indít-e vizsgálatot az ügyben? Ha igen, ennek eredményéről kaphatunk-e tájékoztatást?

Válasz:

A rendőrség nem adott át médiatartalom-szolgáltatók részére a megkeresésben megjelölt kép- és hangfelvételt.”

Az Origo felvételén látható, hogy a rendőrsorfalból kamerázott valaki, így ha a rendőrség nem adta át azt számukra, jogellenesen szerezték meg azt. Lehetséges, hogy emiatt a fidesz-közeli médium nagy bajba kerülhet?

Kérlek, segíts nekünk abban, hogy ne sikkadjon el az ügy, és oszd meg minél több helyen ezt a cikket! Köszönjük!

Jabronka Richárd

loading...