Soha nem látott akciókra készülnek – különös kormányellenes csoport jelent meg Magyarországon

A kép csak illusztráció - a francia Yellow Vest egyik képkivágása

A Yellow Vest, vagyis a Franciaországból elindult sárga mellényes mozgalom a kormányzatokkal szembeni ellenállás szimbóluma lett. Párizs után Angliában, Belgiumban, Hollandiában, Portugáliában, Olaszországban, most pedig Magyarországon is megjelentek a láthatósági mellényes tüntetők. Kik ők, és mit akarnak?

„Nálunk nincs buli,nálunk nincs beszéd mi cselekszünk. Hozd el a sárga mellényed!!!” – ezt írja a Yellow Vest Hungary csoport arra az eseményre, amit január ötödikére hirdettek meg.

Célul a Margit Híd félpályás lezárását tűzték ki, de további akciókat is terveznek.

Tüntetés után (A 14:00-re a Hősök terére szervezett tüntetés után – a szerk.) átvonulunk a Margit hídra és félpályásan lezárjuk. Ne engedjük, hogy buliba fulladjon a tüntetés! 

A „buliba fulladás” nyilván az Oktogonra, mint tüntetés- és bulihelyszínre szervezett megmozdulásokra utal. Úgy tűnik, hogy a Yellow Vest Hungary ennél radikálisabb megoldásokat akar, hogy a láthatóságuk ne csak a mellényükben, hanem a tetteikben is megnyilvánuljanak.

A hídfoglalás nem egyedülálló esemény. A Yellow Vest brit társai nemrégiben szerveztek hasonló akciót:

https://www.youtube.com/watch?v=cXxdrz4-EjE&fbclid=IwAR07bN-Bg897yplm9GPhI6HMXNZTeZP4j9Vje88NSrrkXqU_KpH06oBhaNY

A Margit Híd lezárását a sárga mellényesek a 14:00-ra, a Hősök terére meghirdetett nagy tüntetés után tervezik. A kérdés, hogy vajon mennyien tartanak velük, és hogy a sárga mellény „műfajára” mekkora igény mutatkozik Magyarországon.

Mindez január 5-én kiderül.

loading...