Válsághelyzet: nagy bajban a kárpátaljai magyarok, az LMP-s képviselők léptek

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Jelenleg a kárpátaljai magyar honfitársaink komoly problémákkal küzdenek. Sorozatos atrocitások érik őket. Nemrégiben bevezették Ukrajnában a magyar nyelv oktatását is korlátozó nyelvtörvényt, amely felbátorította a nacionalistákat, akik folyamatosan zaklatják a magyar közösségeket. Emellett a kelet-ukrajnai háborúba aránytalan katonai sorozással szervezik be a magyarokat. Kiutasították a kárpátaljai konzult is. Ez szintén jelentősen rontja a magyar lakosság életkörülményeit.

Múlt héten kezdeményzte az LMP elnökségi tagjai, köztük Keresztes László Lóránt és Ungár Péter, hogy a kárpátaljai magyarokat ért hátrányos eseménysorozat miatt rendkívüli összevont bizottsági üléseken foglalkozzanak az ott kialakult helyzettel és a lehetséges magyar válaszról.

Az ukrajnai magyarok valós problémái a Fidesznek nem fontos problémák

Érdekes, hogy a kormány többet foglalkozik a saját propagandájával, mint a valós, megoldandó helyzetekkel. Az ukrajnai magyarok esetében egészen konkrétan az LMP-sek szorították sarokba őket ahhoz, hogy lépjenek. Az Ungár Péteréknek küldött válaszukban ki is fejtik, hogy ez nekik nem annyira lényeges. Némi eredményt még így is sikerült elérni a két ellenzéki politikusnak.

A Külügyi Bizottságot, a Nemzetpolitikáért Felelős Bizottságot és az Európai Ügyek Bizottságát együttesen végül nem hívják össze, de a téma napirendre kerül a testületekben – tájékoztatták levélben az LMP képviselőit a bizottságok fideszes elnökei. Megítélésük szerint a téma napirendre kerülhet, de érzékelhetően nem tartják olyan súlyosnak a helyzetet, ami a rendkívüli ülést indokolná.

loading...