Ezt imádni fogod! Eszméletlen írás jelent meg a fideszes szavazókról

A Királycsináló blogon találtunk egy frappáns bejegyzést, amely kiválóan összefoglalja a fideszes szavazók lélektanát. Változtatás nélkül publikáljuk:

„Az elmúlt hetekben-hónapokban volt szerencsém beszélgetni személyesen és online a fideszes szavazók keménymagjával, néhányukkal kérdőívet is fel tudtam venni és ezek alapján néhány érdekes megállapításra jutottam – nemcsak a Fidesz, hanem összességében az ellenzéki pártok lehetőségei kapcsán.

Íme a főbb megállapítások:

1. A fideszes szavazók mindenféle kritika és ellenérzés, morális alapelvek nélkül elfogadják, sőt: alapvetőnek tartják azt, hogy a Fidesz és Orbán Viktor van kormányon. Ez egy olyan belső hit és elköteleződés esetükben, amit semmivel nem lehet megingatni. Ha Orbán Viktor elkezdené szidni a fideszesek anyukáját, akkor a fideszes szavazó örömmel az arcán követné ebben is a vezérét. Orbán a fideszeseknek egyfajta megváltó, ő hozza el minden fideszes szavazó meglátása szerint a Kánaánt Magyarországra. Ez annyiban figyelemreméltó, hogy az ellenzéki pártoknak érdemes lenne a fideszes szavazókról konkrétan lemondania, mint potenciális választó, mert a fideszes szavazó sosem fog szavazni másra, csak Orbán Viktorra.

2. A fideszes szavazó számára az egyedüli emberszámba vehető embertípus a fideszes szavazó. Aki nem fideszes szavazó és nem a párt által kiadott propagandát hangsúlyozza úton-útfélen, az nem ember. A szociáldemokrata, a liberális, az igazi keresztény, a muszlim, a nem magyar, a cigány (és a sort kvázi végtelenségig lehetne folytatni) a fideszes szavazó számára nem ember, csak egy kolonc, akire az országnak nincs is szüksége.

3. A fideszes szavazók semmilyen kritikát nem viselnek el (többször teszteltük munkatársaimmal a jelenséget), ami a legkisebb mértékben is a magyar kormányt, a Fideszt, Orbán Viktort vagy akár a legutolsó fideszes szénlapátolót illeti. Nemcsak kritikát, hanem a jobbító szándékot is ellenségesnek bélyegzik, mert eltér az ideológiai fősodortól. Egyébiránt hihetetlen, de tényleg még a legkisebb eltérés az ideológiai előírástól is óriási ellenérzést vált ki belőlük. És természetesen, ha nem ért az ember a fideszessel egyet, akkor kommunista, lipsi, hazaáruló ésatöbbi jelzőket aggatják rá. Értelmes vita és diskurzus a fideszes szavazók körében nem alakulhat ki. Ennek köszönhetően a fideszesek világlátása olyan mértékben beszűkült, ami veszélyeztetni az ország jövőjét.

4. A fideszes szavazók egy része keresztény (legalábbis meg van keresztelve), de általánosságban a keresztényi elveket csak addig tartják meg, amíg az nem megy szembe a Fidesz és Orbán Viktor akaratával. Amint felmerül a keresztényi elvek bárminemű ellenkezése a Fidesz és Orbán Viktor elveivel, kérdés nélkül a Fideszt és Orbánt választják. Ez persze nem zárja ki, hogy a közösségi hálón minden fideszes a pártutasítás mellett megosszon néhány Isteni vagy Jézusi idézetet, de ennyi, nem több. Sőt: ha Semjén Zsolt és Bayer Zsolt azt mondja, hogy a katolikus pápával nem kell foglalkozni, mert félrebeszél, akkor a fideszes szavazó ezt mindenféle ellenérzés nélkül maximálisan elfogadja. Egyébként, ha a legtöbbüket megkérdezi az ember, hogy miért szavazott a Fideszre (választási és politikai programjuk ugye nincs), akkor az a válasz: Isten így akarta. Egyszóval a keresztény fideszes szavazók jelentős része csak ún. kamu-keresztény, kívülről annak akar látszani, de belülről semmi keresztényi nincs bennük.

5. A fideszes szavazók másik része mindenféle pogány (törzsi, turul, türk, barbapapa etc.) hitvilágban próbál hinni, de mivel ezek a hitvilágok képlékenyek (írásbeliség hiánya), minden csoport maga alakítja ki a saját hitelveit. Természetesen ezeknél a hitelveknél fel sem merül, hogy a Fidesz és Orbán Viktor ellen szóljanak.

6. Jellemzően minden fideszes Facebook csoportban van néhány moderátor, aki napi szinten akár 10-15 bejegyzést is közzétesz, amit a fideszes pártközpontból, a fideszes médiumoktól, az alternatív médiumoktól vesz át és erre rendszerint megindul a rendkívül magas értelmi színvonalon zajló vita.

Összefoglalva: a fideszes szavazókkal az ellenzéki pártoknak felesleges foglalkozni, mert őket logikus észérvekkel nem lehet meggyőzni, ők vakon hisznek a Fideszben és Orbán Viktorban. A fideszes szavazók olyan mértékű propagandának lettek kitéve az elmúlt években, ami lehetetlenné teszi számukra a gondolkodás képességét. Emellett természetesen az erkölcsi érzékük is megsemmisült, hiszen bármilyen körülmények között is a Fideszt és Orbán Viktort követik – akár az alapvető keresztényi értékek ellenében is.”

loading...