Borított a bíró – végre egy ember, aki meghozta a döntést, amivel odapörköl az Orbáni önkénynek

Fotó: BBC Newsnight

Eljutottunk arra a pontra, amikor Magyarországon egy bíró felmentését kéri a köztársasági elnöktől, és nem azért, mert más pályát szeretne találni, hanem mert nem ért egyet a jelenlegi rendszer működésével. Szepesházi Péter, a Handó-féle bíróság legbátrabb kritikusa úgy határozott, hogy több összefüggő körülmény miatt nem kívánja tovább folytatni a bíráskodást.

Szepesházi korábban a BBC-nek is általános, félelemmel teli légkörről beszélt a magyar bírák körében. Most a 444-nek fejtette ki, miért hozta meg döntését:

„Az új Polgári Perrendtartás ügyfélellenes alkalmazási kényszerei kifejezetten megviseltek, ezek nagyon erősen megkötik a bírák kezét is. A Handó-féle centralizációs önkénnyel és a 2011 előtt is létező bírói belterjességgel egyszerre kritikus gondolkodás terjedt ugyan a bírói karon belül, de a növekedésnek ma megvannak a határai. Nem véletlen, hogy az [igazságszolgáltatás vezetését, és Handó Tündét ellenőrző] Országos Bírói Tanács tagjainak előválasztásán jó eredményt értem el, de tény, hogy nem kerültem a következő körbe. Ez megmutat valamennyit abból, hogy egy hozzám hasonló szemléletű ember „belülről” mennyit, milyen változásokat tud elérni a rendszerben. Közben emberi jogi, családjogi jogászi megkeresés mellett egy korábban távozott volt bíró kollégám, Ravasz László ajánlott fel későbbi lehetséges együttműködést, ő ma ügyvédként sok devizahitelest képvisel a bíróság előtt.”

A lemondott bíró mostantól állhat csak igazán az igazság oldalára, hiszen szabadon mozogva, jogászként a továbbiakban is képviselheti véleményét, és alighanem ez mindannyiunk számára reménykeltő.

Vannak azonban aggályok is. Szepesházi szerint a kormány nagyon kedvező feltételeket fog felajánlani az idősebb, független bíróknak, akik nagy eséllyel választják a nyugdíjazást, így üres helyeket hagyva maguk után. A Fidesznek pedig más sem kell, mint hogy a saját embereik kerüljenek az igazságszolgáltatás prominens pozícióiba.

Annyi biztos, hogy érdemes figyelemmel kísérnünk Szepesházi tevékenységét a későbbiekben, és mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy példát mutatott, és felmentésének kérelmével megvilágította, hogy Magyarországon valami nagyon nincs rendben az igazságszolgáltatással…

loading...