Tehetetlen az ellenzék? Egy fiatal képviselő megmutatta, hogy hatékony is lehet

Kép forrása: Ungár Péter/Facebook

Azért bosszankodni, mert a Fidesz nem szavazza meg az ellenzék esetenként jól kidolgozott javaslatait, több mint felesleges. Tudjuk, tisztában vagyunk vele, hogy a kormánypárt a többségével keresztbe tesz azoknak az ügyeknek is, amelyek fontos társadalmi problémák megoldását célozzák meg. Mit tehet tehát az a képviselő, aki nem a narancssárga többséget erősíti?

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője, aki az ügyben többször megszólalt, egészen konkrét példával állt elő, amely kiválóan szemlélteti, hogy van élet a Fideszen kívül is, és lehet, sőt, kell is tevékenykedni a pártoknak, hiszen a hatalom megszerzése mellett a legfőbb cél, hogy bizonyos területeken javulást érhessenek el a honatyáink.

A vidéki városokban élőknek órákat kell utazniuk, hogy az autista gyerekeik óvodába és iskolába járhassanak. Több ezer ember él ma Magyarországon olyan autizmussal, amit bentlakásos otthonban volna szükséges kezelni, ehhez képest pár száz embernek jut hely és akár több hónapos várólisták vannak.

Ki foglalkozik ezekkel a családokkal? Milyen hathatós segítséget kaphatnak, ha a kormány nem hajlandó kezelni a problémájukat?

Az LMP jogsegély szolgálatot indít, amely elsősorban tanácsadásra épül,

„igyekszünk praktikus, használható és gyors válaszokat adni a felmerült kérdésekre. Amennyiben jogi képviseletre van szükség, akkor ajánlásokat teszünk. Az űrlap anonim formában is kitölthető, hogy mindenki elmondhassa panaszát” – írják a helyiugyek.hu oldalon.

Több magyar megyében nincs megfelelő intézmény, ahol autizmussal élő gyermekeket megfelelően fejleszteni tudnak. A legtöbb óvoda, iskola csak papíron tud fogadni ilyen problémával élő gyermekeket, a szülők nem kapnak semmilyen segítséget, vagy támogatást. A várólisták hosszúak, az ápolási díj pedig nagyon alacsony, ráadásul nem jelenik meg benne, ha valaki nem egy, hanem több gyermeket lát el. Rengeteg a probléma, a kormány nem tesz semmit, holott azt kommunikálja, hogy családbarát politikát folytat. Valamilyen családok esetében ez biztosan kiválóan érvényesül. A Mészáros család egészen jól járt a Fidesz ezen szemléletével, az autista gyermeket nevelő családok kevésbé.

Néha az információ hiánya jelenti a legnagyobb gondot. Megfelelő felvilágosítás, jogi segítség nélkül az érintettek nem tudják, hova fordulhatnak, így sok lehetőségtől esnek el. Az LMP kezdeményezése erre kíván megoldást találni.

loading...