Friss: előrehozott önkormányzati választások jöhetnek

Összevonnák a 2019 májusi Európai Parlamenti-képviselőválasztással az önkormányzati választást, ami később októberben esedékes – értesült kormánypárti forrásból a zoom.hu. Indokként a költségek, kiadások csökkentését jelölték meg. Egyéb sajtóhírek szerint azonban más is van a háttérben.

A portál arról ír, az összevonás egyetlen lehetséges módja, ha az önkormányzati választást hozzák előbbre, nem pedig az EP-választást tolják későbbre. Viszont ehhez kétharmados többség kell, ugyanis az önkormányzati választások esedékessége az Alaptörvényben rögzített. Már is „megnyugodhatunk”, hiszen a kormánynak a kezében van a kulcs…

A zoom.hu szerint

„mivel az EP- és az önkormányzati voksolás éppen egy évre fog esni, így kézenfekvő lehet a csupán 5 hónap különbséggel tartott szavazások összevonása”

A legutóbbi EP-voksolás lebonyolítása csaknem 5 milliárd forinttal zsugorította az államkasszát, míg az önkormányzatié 5,8 milliárd forintba került. De a háttérben sokkal inkább politikai természetű ok húzódhat meg. Az így is gyenge együttműködési hajlandóságot mutató ellenzéket időszűkébe kényszerítenék ezzel. Számukra nem áll annyi forrás rendelkezésre, mint a kormánypártoknak. Míg a Fidesz az államkasszából dézsmálhat szinte korlátlanul, és a haverok bizniszein keresztül egy ismételt brutális óriásplakát-kampányt indíthatnak, országos kereskedelmi, és állami média is a markukban van, addig az ellenzéknek nagyon korlátozottak a lehetőségeik.

 

loading...