Bizonyították: emberi eredetű húst szolgált fel egy kínai étterem Budapesten

A kép csak illusztráció.

Hallott már arról, hogy emberi eredetű húst szolgáltak fel egy budapesti kínai étteremben? Na és arról, hogy emberrabló-bandák leselkednek a tanulókra egy iskola közelében? Mindkettő esetben vannak közös jegyek. Az egyik ilyen, hogy a két hír pánikkeltésre alkalmas, a másik pedig, hogy mindegyik kamu. Egy iskolaigazgató mégis levélben figyelmeztette a szülőket.

– Biztos forrásból tudja egy szülő, hogy Pécsett és Budapesten szervezett bandák szednek össze 10–14 éves lányokat, és külföldre viszik őket. A rendőrség még nem tudja, kik ezek – így fogalmazott egy iskolaigazgató a szülőknek címzett levelében. Minden bizonnyal a direktor egy álhírt olvashatott valamelyik, a valóságos alapokat teljesen nélkülöző portálról, és azt összekapcsolta egy valós esettel.

Ami a valóságban történt, és az igazgató levelében is szerepel:

Gyerekrabló bandákról azonban még a rendőrség sem tud.

A Bors megkereste az iskolaigazgatót és a BRFK-t is.

Az igazgató a lapnak megerősítette, valóban ő írta az alábbiakat. A gyerekrablókkal kapcsolatban a BRFK közölte lapunknak: az esetről sem a Budapesti Rendőr-főkapitányság, sem a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nem tud, ilyen irányú bejelentés nem érkezett. A rendőrök felvették a kapcsolatot az igazgatóval, aki konkrét információval nem is tudott szolgálni. A második esettel kapcsolatban viszont szeméremsértés miatt nyomoznak. Az általunk megkérdezett jogi szakértő elárulta: a levélíró bírságot, akár elzárást is kaphat tettéért.

Azt gondolnánk, hogy egy többdiplomás tanintézmény-vezetőt nem lehet megvezetni egy álhírrel. Úgy látszik, mégis. Az USA elnökválasztásánál álhírek tömegeivel vezették orruknál fogva a választókat, és mindez a választási eredményben meg is mutatkozott.

Mindegy, hogy emberi hús egy kínai étteremben, vagy éppen emberrabló bandák tömegei. A lényeg, hogy feltétel nélkül elhisszük. Amikor kattintunk, mindig nézzük a forrást, máskülönben elveszünk az álhírek rengetegében, és mi is ráhívjuk a rendőrséget egy fejkendős nőre, mert azt hisszük, migráns, vagy éppen bevisszük a gyerekeket az udvarról, ha látunk egy mérgezőnek hitt kondenzcsíkot.

Járjunk nyitott szemmel, és mindez elkerülhető!

loading...