Szakadhat a Jobbik: óriási balhé tombol az egykori szélsőjobb pártban

Fotó: MTI, Kovács Tamás

A végtelen háború?

Ritkán számolunk be Jobbikhoz köthető hírekről, ám ami most zajlik, amellett még mi sem mehetünk el szótlanul! Ha igazak a kiszivárgott információk, a Jobbikon belül óriásira duzzadt a feszültség a különböző érdekcsoportok között. A párt szakadása sem kizárt.

Ásotthalom polgármestere, a botrányairól elhíresült Toroczkai László ugyanis, miután kudarcba fulladt a próbálkozása, hogy a jobboldali párt elnökévé választassa magát, hirtelen nekiállt kiteregetni a belső szennyest az Echo TV Napi Aktuális című műsorában.

„Azt látom, hogy azok, akik a párton belül az ellenfeleim, folyamatosan turnéznak a balliberális médiumokban. […] Ha ők a HVG-nek, az RTL Klubnak vagy bárkinek nyilatkozhatnak, akkor nekem is kötelességem elfogadni az ilyen meghívásokat”

Indokolja Toroczkai, hogy miért ment el az Echo TV-be (bár ha valami távol áll a „balliberális” médiától, akkor az nyilván a Fidesz házitévéje). Majd arról beszélt, hogy szerinte mennyire borzalmas helyzet állt elő akkor, amikor a Jobbik szembefordult a 2010 előtti önmagával. Ezután pedig nem finomkodott, hanem egyenesen fenyegetni kezdte a saját pártját:

„Én már láttam pártokat jönni-menni”

kezdi, arra utalva, hogy bármilyen erősnek tűnik is a Jobbik, bármikor jobb létre szenderülhet az egykori (mostani?) szélsőjobboldali párt is. Ezután pedig egyértelműen kimondja,

„ha én most felállok, akkor valószínűleg a tagság többsége velem jön, és akkor a Jobbiknak marad egy frakciója, […] nem látok túl rózsás jövőt.”

Végezetül azt is leszögezi, mennyire nem érdekli, mit gondolnak róla párton belüli ellenfelei:

„engem semmiféle retorzió nem érdekel a párt részéről […] Legfeljebb kizárnak, és akkor mi van? különösebben nem érdekel! Az etikai bizottság egyébként is elég érdekesen lett összeállítva.”

Mivel a Jobbik hétvégi tisztújításán a Toroczkai vezette radikális vonal mindössze 42 szavazattal maradt alul a Vona Gábor által kijelölt Gyöngyösi-Sneider páros mellett, a fenyegetései talán nem nélkülöznek minden alapot. Ha minden így megy tovább és az új elnöknek nem sikerül megfékeznie a fokozódó indulatok, akkor a Jobbik kétfelé hasadhat. Ez pedig ma még beláthatatlan következményekkel járhat a magyar belpolitikában.

loading...