A keresztény értelmiség fellázadt Orbán ellen: óriási botrány jöhet

Forrás: MTI

A túlfeszített húr

Nem szoktunk hozzá, hogy Orbán Viktort a saját háza táján bírálják. Ám most fordulni látszik a kocka: három kormánypárti keresztény szervezet ugyanis ultrakemény kritikával jelentkezett. Balog Zoltán, korábbi miniszter szerint, a szöveg „hiánypótlóan valóságos kritikát fogalmaz meg a Fidesszel és személyesen Orbán Viktorral szemben.” Mi lesz vajon mindebből?

Az index.hu-hu összefoglalója alapján nincs könnyű helyzetben a miniszterelnök. Ugyanis az eddig látszólag mélyen hallgató, a botrányokra füle botját sem mozdító jobboldali értelmiség valójában

nagyon is pontosan követte és értette, hogy mi történik a Fidesz háza táján.

Hogy eddig miért hallgattak, az mondjuk rejtély. Ha zavarta is őket korábban a NER-lovagok villámgyors gyarapodása, a folyamatos háborúzás hátterében megbúvó bizonytalanság vagy a közmédiában is használt elképesztően primitív nyelvezet, valamiért éppen most, nyolc év után gondolták, hogy előmerészkednek a nyilvánosság napfényes fórumaira. Erre mondják, hogy jobb későn, mint soha.

„Manapság nincsenek szabadon elfoglalható földek, mint a római korban, azonban vannak uniós források. Azt tapasztaljuk, hogy az uniós pénzek egyesek számára úgy állnak rendelkezésre, mint a rómaiaknak a frissen hódított földek. Ez olyan mértékben vállalhatatlan része a mai magyar közéletnek, amit a keresztény értelmiség nem tud, és nem is akar tovább magyarázni.”

Írják például vitairatukban, mely az Idők Jelei című kiadványsorozat idén megjelenő harmadik kötetében olvasható. A három szervezet, amelyik részt vett a szerkesztésben a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Battyhányi Köre.

Ezúttal nem kímélik Orbánt

Ami a leginkább kiveri a jobboldali értelmiségben a biztosítékot, az érdekes módon pontosan ugyanaz, ami a baloldaliakat is régóta zavarja: a pofátlan és sokszor feltételezhetően jogtalan vagyonszerzés. Nézzük csak:
„A politikai közösségek építésének részét képezi a gazdasági háttér biztosítása. Rendkívüli a jelentősége annak, hogy amilyen körülmények között megy végbe. Magyarország huszadik századi története a legjobb példa, hogy az erkölcsileg vitathatóan szerzett gazdasági alapok még generációk után is megkérdőjelezhetők
Fejtik ki az Index beszámolója szerint, ami nyilvánvaló utalásnak tűnik az Orbán-család és a Fidesz felső vezetés eszetlen harácsolására. Valami később pedig így folytatják:,
Az tapasztaljuk, hogy kevés kiválasztott ember aránytalanul nagy mértékben részesedik a javakból, mint például egy törekvő, de “jó” kapcsolatokkal nem rendelkező polgár. Ez a jelenség olyan mértéket ölt, hogy amennyiben a fennálló jogrend, és annak érvényesítésére szolgáló intézményrendszer keretei között nem bizonyítható a törvényszegés, kiderül, hogy a jogrend és az intézményrendszer nem képes érvényt szerezni az erkölcsi elvárásoknak.

A szerzők úgy vélekednek, hogy mindez aláássa a becsületes munka és a szorgalmas tanulás eszményeit, hiszen az előrejutásban nem ezek, hanem az ügyeskedés, a hajbókolás és a politikai kapcsolatok jelentik az egyetlen valódi fizetőeszközt.

Majd nem cicóznak, hanem egyenesen Orbánnak címzik a legfőbb üzenetet:

„Nagy baj, ha a hatalom mindent erőből csinál. A mai közélet nem a szabályozott közéleti játszmák terepe. Ez nem felel meg sem a józanság, sem a hosszú távú tartósság kritériumának. Történelmi tapasztalatok szerint a mértéktelenség magában hordozza büntetését”

Igen, kedves Olvasóm, jól érted a fenti mondatot. Ezzel gyakorlatilag megüzenték Orbánnak, hogyha ilyen dölyfös politikát kíván folytatni, előbb-utóbb eléri őt is a büntetés, a végső és megsemmisítő vereség.

Valamivel lentebb a hatalom centralizációját kritizálják a szöveg szerzői, márpedig ha van Magyarországon politikus, aki egyfolytában mindent centralizálni akar, akkor őt Orbán Viktornak hívják. A kritika tehát nyilván neki szól.

Végezetül egyértelműen kiállnak amellett, hogy itt az ideje befejezni a folyamatos háborúzást, hiszen aki békét nem tud teremteni, az valójában vezetésre is alkalmatlan.

Az ember, illetve a közössége gyengeségét jelzi, ha kifelé folyamatosan harcol. Ez azt jelenti, hogy bizonytalan, és nem tud nyugalmat biztosítani az általa vezetetteknek. Az erősség nem állandó harc kifelé, hanem kitartás a vezetettek hosszú távú boldogsága érdekében.

 

Azt nem tudni persze, hogy milyen eredménye lehet egy ilyen kritikának. De az mégis nyilvánvalóan körvonalazódni látszik, hogy a mostani Orbán Viktorral már nem csak a baloldaliaknak, hanem sok jobboldalinak is tele van a hócipője. Hogy finoman fogalmazzak.

loading...