Bajnai Gordon megüzente, hogyan szavazzunk: a miniszterelnök szavai jókor jöttek

Bajnai Gordon elmondta, kire kell szavazni

Bajnai Gordon miniszterelnök (ne feledjük, hogy ez a megszólítás egy életre szól, ha egyszer valaki betöltötte a pozíciót!) nagyon fontos posztot tett közzé a Facebookon, melyet a 24.hu szúrt ki. Ebben a volt miniszterelnök útbaigazítást kíván nyújtani, hogyan is szavazzon az, aki a változásért küzd Magyarországon!

Bajnai legfontosabb gondolatait így lehet összefoglalni:

  • Egyéni körzetekben szavazzunk a demokratikus ellenzéki jelöltre. Itt az eszünk tanácsát kövessük és még akkor is húzzuk be az ikszet, ha a jelölt pártja nem a legszimpatikusabb, mert a választás az egyéniben dől el.
  • Pártlistán válasszuk a kedvenc pártunkat, hallgassunk a szívünkre
  • Semmi esetben se szavazzunk a Fideszre és a Jobbikra

Bajnai Gordon mindezt 9 pontba fejtette ki:

„1. Azt, hogy Magyarországot ki kormányozza április után – az egyéni körzetek eredménye dönti majd el.

2. Hiába van a Fidesz országosan kisebbségben, ha a változást akaró többség szavazata sok különböző ellenzéki jelölt között szóródik szét.

3. Tehát: akik kormányváltást akarnak, azoknak a mindent eldöntő egyéni képviselőválasztásnál egy, a Fideszénél nagyobb tömbbe kell tömörülniük a szavazatukkal.

4. Ezért az egyéni képviselőjelöltek közül a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavaznunk, arra, akinek várhatóan a legnagyobb esélye van ismertsége, munkája, személyisége és pártháttere – esetleg a körzetben készült közvéleménykutatás – alapján, hogy megelőzze a Fidesz jelöltjét.

5. A képviselőjelölteknél tehát a józan észre hallgatva, akár olyan képviselőre is érdemes szavaznunk, akinek a pártját egyébként nem szívesen választanánk, aki miatt magunkban kompromisszumot kötünk – mert ez dönti el, hogy lesz-e kormányváltás vagy sem.

6. A pártok közötti választás súlya az előbbinél kisebb, ez majd azt dönti el, hogy melyik pártnak milyen befolyása lesz a következő négy évben- a kormánykoalícióban vagy az ellenzéken belül.

7. Ezért itt bátran hallgathatunk a szívünkre: a legszimpatikusabb – vagy legkevésbé ellenszenves- demokratikus ellenzéki pártot válasszuk, ebben nem érdemes taktikáznunk és nem kell kompromisszumot kötnünk.

8. Egy biztos: aki változást akar, semmiképp ne szavazzon a Fideszre:-)

9. És aki nem akar cseberből vederbe kerülni, az az ellenzéki pártok közül ne szavazzon a Jobbikra sem, hiszen, ha az ő politikájuk lenne később meghatározó, az végképp eltávolíthatná Magyarországot az európai fejlődési iránytól.”

Majd a tanácsok után kitér arra, hogy miként van esélye az ellenzéknek a győzelemre:

„Joggal merül persze fel a kérdés: honnan tudjuk hát, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt?

Nos, Hódmezővásárhely után, amikor az ország többsége egyértelműen változást akar, döntő felelőssége van az ellenzék pártjainak abban, hogy a Fidesz által nyolc éve felállított választójogi csapdából végre másszanak ki: a beépített pártfinanszírozási érdekeltségek, az ellenzékben való egyéni boldogulási pályák, az egymás közti versengés kárára is akár – kölcsönös visszaléptetések révén a lehető legtöbb egyéni körzetben tegyék egyértelművé, hogy melyik jelölt hordozza leginkább a győzelem esélyét, kire érdemes szavaznunk helyben a kormány- és korszakváltás reményében.”

Végül gondolatait a remény szavaival zárja:

„Ha ezt nem teszik meg, a vereség felelőssége egyértelműen az övék lesz – közösen. Ha megteszik – és erre most vannak biztató jelek – akkor megadják az esélyt választóiknak a változtatásra.”

loading...