Kibékültek: megszületett végre az ellenzéki megállapodást, ami Orbán vesztét okozhatja

Megszületett az ellenzéki megállapodás. (Forrás: Facebook)

A nehéz szülés

A hónapok (mit hónapok, évek!) óta tartó ellenzéki huzavona nagyon úgy fest, hogy véget ért, az átok megtörött. Felcsillanni látszik a kormányváltás lehetősége, miután ma Molnár Gyula MSZP-elnök és Gyurcsány Ferenc DK-elnök nagy bejelentést tett.

Orbán Viktor leváltásának kulcsa, hogy az ellenzéknek együtt kell tudnia működni, félretéve az egyéni érdekeket. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor a Fidesz vezére nyugodtan ihatta a kávéját, mert az ellenzék háza tájáról semmi más nem hallatszott, csak az örökös marakodás, civódás és perlekedés. Míg Orbán a markába nevetett, mi választók egyre elkeseredettebbek lettünk: hogyan bízhatnánk az országot azokra az emberekre, akik még egymással sem tudnak szó érteni?

Úgy tűnik azonban, hogy mégis csak létezhet az a bizonyos karácsonyi csoda, mert az ünnepek előtt alig pár nappal, váratlanul közös sajtótájékoztatóra állt ki Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc, ahol bejelentették, hogy

megszületett végre a régóta vár egyezség. Létrejött az ellenzéki megállapodás, ami Orbán vesztét okozhatja.

Az ellenzéki győzelemhez ugyanis mindenekelőtt a 106 egyéni körzetben kellett megállapodniuk a pártoknak. Ez pedig sikerült nekik. A bejelentés szerint az MSZP (és szövetségesei) 60, a DK (46) körzetben állíthat majd jelöltet. Ezzel végre le lehet zárni a vita időszakát, hogy elkezdődjön a kampány. Molnár Gyula szerint ez egy

„Ez egy korrekt és tisztességes megállapodás”.

Úgy tűnik, a demokratikus oldal képviselői szót tudtak végre érteni egymással.

Ami még hátra van

Természetesen a végső tökéletesség még messze és továbbra is akad egy-két vitás kérdés a két nagy párt között. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az MSZP közös listát szeretne, amitől Gyurcsány pártja valami furcsa ok miatt húzódozik, noha évek óta pont ők szorgalmazták leginkább a közös indulást. Mindez azonban elenyésző apróság a fentiekhez képest, amit bőven lehet még tisztázni most, hogy a lényegben sikerült megállapodásra jutni. Ez pedig sokunknak végre valódi reményt adhat. Szükségünk is volt rá.

loading...