Rákosi titkos tervét hajthatja végre Orbán: a független bíróságok letarolására készülhetnek

Forrás: internetes mémek

A bíróságok is elesnek?

Egy normális országban, ahol jelent még valamit a jog és a demokrácia, a bíróságok kiemelkedően fontos szereppel bírnak. Hozzájuk fordulhatunk peres ügyeink elintézésében és ők jelentik a garanciát, hogy semmilyen politikus nem élhet vissza a hatalmával. Ám Orbánék most mindent elsöprő letámadásra készülhetnek. Ami most zajlik, talán rosszabb, mint Rákosinál…

Az index.hu adott ma egy hosszabb  összefoglalót a kormány és a bíróságok háborúskodásáról.

A bírósági adminisztráció kormányhű vezetője egy ideje rutinszerűen blokkolja a neki nem tetsző vezetői pályázatokat, és magatartási kódexet is megpróbált bevezetni a bíróknak”

írják, ami bizony komoly félelemre adhat okot. Ugyanis arra utal, hogy immáron nem szakmai szempontok érvényesülnek, hanem a mindent elnyomó politikai akarat tesz erőszakot az igazságszolgáltatáson. Láttunk már ilyet, ennek egyszerűen nem lehet jó vége.

A helyzet ugyanis az, hogy a bírói állásra idáig pályázni kellett és a legnagyobb esélye azoknak volt, akik már rendelkeztek tapasztalattal, mert bírósági  fogalmazók, titkárok voltak. (Ezek nagyon fontos pozíciók a bíróságokon.) Egyúttal ez a rendszer biztosította a nagyon magas szakmai nívót és elfogulatlanságot. Egy bírónak ugyanis értelemszerűen a joghoz kell hűségesnek lennie, nem a mindenkori kormányhoz.

Ám az Igazságügyi  Minisztérium új rendelete lehetővé tenné, hogy bírói tapasztalattal nem rendelkező, más közigazgatási területről érkező jogászok is  bírói pozícióhoz jussanak. Ez röviden azt jelenti, hogy a rendelet nyomán megnyílik a kapu a lehetséges politikai kinevezettek előtt is. Vagyis innentől elképzelhető, hogy nem egy szakmailag kitűnő bíró, hanem egy fideszes talpnyaló dönt majd a vitás kérdésekben.

Dehát milyen világot teremt mindez? Hová foszlik így a jogbiztonság? Hogyan lehetünk így bizalommal ezek iránt a nagy múlttal rendelkező intézmények felé? A helyzet több mint aggasztó. Ez egyenesen félelmetes.

Vajon visszatérhet még egyszer a Rákosi-korszak? Koncepciós perekre kell  készülnünk, ahol a Fideszes önkénynek nem szimpatikus állampolgárokat  könnyen „eltakaríthatják az útból”? Még belegondolni is hátborzongató.

Tegyük mindehhez hozzá, hogy a kormánytagok, például Lázár János hónapok óta mocskolják a bírókat: kommunistázzák őket, ahol csak lehet. Mindez nyilván nem véletlen.

Ha a bíróságok is elesnek, lassan semmi sem marad, amit ne szennyezne be a Fidesz mocska. És ha 2018-ban nem állítjuk meg őket, talán semmi marad a Köztársaságból.  Ezek mindenre képesek. Ezért azt mondom: ne engedjük. Most és mindörökre el kell zavarnunk ezeket az alávaló gazembereket a hatalom közeléből.

loading...