Egy 15 éves menekült kisfiú levelet írt Orbánnak: Magyarország büszke lehet rá

MTI Fotó: Mohai Balázs

Váratlan levél érkezett a postafiókunkba. Első pillanatra el sem hittük, hogy igazi, mert ilyennek nem lenne szabad megtörténnie egy tisztességes országban.

Egy több éve Németországban élő magyar pedagógus barátunk juttatta el hozzánk azt a levelet, amit egy 15 éves szír tanítványa fogalmazott neki magyarországi élményeivel kapcsolatban. Durva, de a kisfiú egyenesen hazánk miniszterelnökének címezte a fogalmazását!

A levelet németről fordítottuk, hogy Önök is megismerhessék ennek a hányattatott sorsú gyermek a gondolatait!

„Tisztelt Orbán Viktor, magyarországi miniszterelnök!

Itt Németországban anyukámmal egy kis lakásban élünk. Apukám sajnos már nem lehet velünk. Ő nem tudom, hol van. Mi anyukámmal a szerencsések közé tartozunk, mert kibírtuk a tengert és a sok gyaloglást, amit otthonról idáig kellett megtennünk. Ahonnan én jövök, ott buta és rosszindulatú emberek  harcolnak egymással. Nekünk, békés és egyszerű embereknek menekülnünk kellett otthonról!

Azért akartunk Európába jönni, mert hittünk abban, hogy az itteniek befogadják a rászorulókat és segítenek a bajbajutottakon. Éppen ezért nem értettem, hogy amikor a magyar határra értünk, miért bánnak velünk a katonák úgy, mintha mi lennének a bűnösök. Ma már tudom, mert elmesélték, hogy Ön Magyarország miniszterelnöke és azt is megértettem, hogy Ön félti az országát. De kérem, ne tessék azt gondolni, hogy mi bárkinek is rosszat akarunk. Mi is azok vagyunk, akiknek mások rosszat akartak.

Azt szeretném viszont megköszönni, hogy nagyon sok kedves magyar ember jött oda segíteni, amikor Budapesten éjszakáztunk, mert a vonatokra várni kellett. Pogácsát, takarókat és innivalót kaptunk. Nem is tudom mi lett volna, ha ők nincsenek!”

A barátunk elküldte a levelet Orbán Viktornak, de ezúton tudatjuk: ha nem érkezne meg, nálunk bármikor elolvashatja!

 

loading...