Téged is leforráz annak a fiúnak a története, aki hazaköltözött Magyarországra, majd átélte a poklok poklát

Kép forrása: moosz.com

Rengeteg emberrel szúrt ki a kormány, a 8 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ígérő „Vállalkozz itthon, fiatal!” programmal! Röviden összefoglalva annyi történt, hogy pénzt kértek ezektől a fiataloktól, de cserébe nem kaptak semmit.

Miközben a vállalkozni vágyók csatlakoztak a programhoz, annak reményében, hogy az állam támogatást biztosít a vállalkozásuk elindításához és folyamatosan fizették a járulékokat, a programmal megbízott minisztérium csak számolgatta a befolyt pénzt és nem csinált semmit. Az emberek a minisztérium tétlensége miatt nem jutottak hozzá a már befizetett összeghez, és nem is kaptak támogatást, így sokan teljesen padlóra kerültek. Számítások szerint emiatt mintegy félmillió forintot bukhattak fejenként, a program kifizetésére várakozók.

Az a mérhetetlen szerencsétlenkedés és bénázás, amit a lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. csinált, még Varga Mihály minisztert is letaglózta. A belső vizsgálat után ki is rúgta ügyvezetőjét, Pákozdi Szabolcsot. Természetesen ez az intézkedés nem javított a károsultak helyzetén.

Az LMP kérdést intézett a minisztériumhoz, miszerint kapnak-e kártérítést a programon elindultak és hoppon maradt emberek?! A válasz nagyon egyszerű: NEM!

Azok, akik a kormány hibájából pénzt buktak, azok konkrétan le vannak ejtve!

Egy kormányrendelet miatt nem lehet kártérítést fizetni, válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium melyről az RTL Klub Híradója számolt be.

Az ellenzéki párt továbbá azt szerette volna megtudni, hogy a kormány hibájából több százezer forintot bukó vállalkozók megsegítése miatt, tervezik-e a kártérítést ellehetetlenítő rendelet megváltoztatását.
Erre a kérdésre azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium egyszerűen nem válaszolt.

Így járt András is, aki a kormány felhívására hazajött, és elindult a programban. Az Ellenszél megkeresésére a most már ismét Ausztriában élő fiatal így nyilatkozott:

„Körülbelül 1,5 évig éltem kint Ausztriában és call center munkát végeztem egy cégnél. Helyi viszonylatban nem kerestem túl jól, mondhatnám szinte a minimálbérért dolgoztam, de így is egyedül fent tudtam tartani egy lakást, kocsit és még félre is tudtam tenni egy keveset. A fizetésem havi 1500 euró felett volt (nagyjából 465 000 forint), és járt 13. és 14. havi fizetés is. Így éves szinten több mint 21000 eurót (6,5 millió forint) kaptam kézhez.

Ezt feladva költöztem haza, mert remek lehetőségnek tartottam a kormány programját, ahol támogatják a fiatalokat itthoni vállalkozásuk elindításában.

Természetesen, ha nem lenne, ami Magyarországhoz kössön, nem biztos, hogy hazaköltöztem volna. De a családom itt él és azért ez fontos szerepet játszott döntésemben.

Szóval hazaköltöztem, és mint rajtam kívül sokan mások, megpróbáltam saját vállalkozást a kormány támogatásával. Befizetés volt, de kézhez nem kaptam még semmit. Így, hogy félretett pénzem már nincs, kénytelen vagyok ezt rohadt nagy buktának elkönyvelni és visszamenni Ausztriába.

Levonva a tanulságot, soha a büdös életbe nem gondolkozok el azon többet, hogy hazaköltözzek, és itthon dolgozzak vagy vállalkozzak!

loading...