Kiterítették Bayert – egy görög katolikus pap olyan levelet írt neki, amilyet Ferenc Pápától sem vártunk volna

nepszava.hu

A magyar jobboldal előszeretettel állítja be magát a legerkölcsösebb, legkeresztényebb, legnagyobb magyarnak. Természetesen így van ezzel Bayer Zsolt is, aki az elmúlt időszakban még magához képest is hihetetlen mélyre süllyedt. Ne feledkezzünk róla, hogy az elmúlt időszakban milyen gusztustalan módon pocskondiázta Ferenc pápát. Bayer már a saját oldalának is kezd büdös lenni, kemény üzenetben teszi helyre Bayert a a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke.

„Egy közös barátunk – aki sajnos ma már nincsen köztünk – hívta fel Önre a figyelmemet. Olvastam, hallgattam Önt, sokat tanultam gondolataiból, szerettem irodalmi érzékét, elkötelezett kereszténységét és magyarságát. Aztán történt valami Önnel, mert beszéde megváltozott, sajnos előtérbe kerültek a vulgáris és trágár szavak és kifejezések. Emellett a megnyilatkozások tartalma is egyre gyakrabban vált szélsőségessé, támadóvá és megosztóvá, így mi, akik gondolati közösségben voltunk Önnel, csalódottá váltunk. Amiért most írnom kell Önnek, az a Helyzetkép 2017. 7. 12-ei adásában elhangzott riportja, ahol egy emberről emberhez méltatlanul beszélt. Nagy fájdalmat éreztem, amikor hallgattam az Ön szájából a szavakat, amelyekkel embertársát, Ferenc pápát illette. Vallottan protestáns keresztyénként hogyan képes ilyet tenni éppen a reformáció 500. évfordulóján, amikor Ferenc pápa gesztusai és szavai példaértékű ökumenizmust tanítanak?

Nem kell egyet értenie Ferenc pápával, sőt Önt vallási kötelezettség sem köti, hiszen nem katolikus felekezetű keresztény, de a tiszteletet Önnek is meg kell adni a másik embernek, függetlenül attól, hogy bolti eladó, hajléktalan vagy a világ legnagyobb vallási közösségének látható feje. Az iszlám térhódításának a témája, aminek kapcsán józanul és kiszámítottan szidta a Szentatyát, Önnek nagyon fontos, mert minden fórumon siet védeni Európát, a kereszténységet és magyar nemzetünket. Látja-e, hogy mindeközben belülről, benső ellenségként gyengíti a fenti közösségeket, amikor megoszt, rombol és botrányt okoz szavaival? Tapasztalja-e, hogy elfogynak a követői, társai és tanítványai, mert közszereplőként és véleményformálóként gondolataival írásban és szóban nem értékek mellett érvel, és konzervatívként őriz meg, hanem ellenségeskedést kelt és gyűlöletet szít, de erre nincs szükség, ennek nincs nyoma az evangéliumban. Ez a magatartás nem tanít és nem nevel, a más oldalakon álló, Önnel vitatkozó politikai és eszmei ellenfeleit azonban önmagával együtt karanténba zárja.

Magyarországon Önnek és más oldalakon álló társainak óriási felelőssége van abban, hogy mi, a nemzet tagjai mit gondolunk, milyen véleményt alakítunk ki, és azt milyen formában tárjuk a világ felé. A vulgáris és trágár stílus nem stílus. A tiszteletlen és gyűlölködő beszéd hazug, és visszaszáll kimondójára. Ha valóban szolgálni akarja gyermekei jövőjét, akkor meg kell tisztítania beszédét és tollát. A féltés íratja ezt velem, mert hiszem, hogy mindezek ellenére nagyon sok meghatározó kérdésben egyet tudunk érteni, mert konzervatív értelmiségiként és keresztény magyarként mindig az értékek megőrzése a feladatunk.

A magyar társadalom tagjaként azonban Önnek is törekednie kell a tiszteletből fakadó közbeszédre, amint erre a magas állami kitüntetés átvétele után ígéretet is tett. Ebben a levélben nem térek ki a Szentatya szavait és tetteit érintő kritikájának – talán csak tájékozatlanságból fakadó – tévedéseire, a bennük rejlő csúsztatásokra. Szívesen beszélgetek Önnel minderről, azonban ezt egy feltételhez kötöm. Nyilvános fórumon kérjen keresztény embertársától, Ferenc pápától bocsánatot az elhangzott sértésekért!

Bízom Önben, és imádkozom Önért, remélve, hogy következő levelemet így kezdhetem: „Tisztelt Bayer Zsolt Úr!”

Üdvözlettel:

Makláry Ákos
a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke
görögkatolikus pap”

loading...