Orbán Viktor: „ha magánügyvédi praxist folytatnék, a mostani jövedelmem többszörösét megkeresném”

Szerződésszegéssel vádolja Oroszország Orbánékat
Kép forrása: MTI

Egészen elképesztő, hogy milyen életszakaszokon ment keresztül Orbán Viktor addig, amíg eljutott a mostani állapotához. 1994 nyarán interjút adott Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök a Respublika című lapnak. A Fidesz ekkor már választási vereséget szenvedett, és elkezdődött a „jobbra tolódás”. Az ötkolumnás interjút, amelyben Orbánt a visszavonulásáról is kérdezték, a 24.hu szemlézte.

„Addig maradok a politikában, ameddig találok értelmes kihívást benne”

– válaszolt Orbán a visszavonulással kapcsolatos kérdésre. „Harmincegy éves vagyok, ha magánügyvédi praxist folytatnék, a mostani jövedelmem többszörösét megkeresném” – fogalmazott. Kutató is lehetne – mondta –, úgy egy más típusú, elmélyültebb intellektuális tevékenységet folytathatna, de most a politikában lát feladatot, például a „polgári alternatíva megteremtését”.

De más feladata is akadt: az európai integrációs ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke volt, és így „valóban az ország sorskérdéseivel” foglalkozik – mondta. Orbán 1994-ben úgy látta, hogy váratlanul nagyon kedvezően alakultak Magyarország számára a nemzetközi viszonyok.

„Bár a mostani kormány még nem tud aláírni integrációs szerződéseket a teljes jogú EU-tagságról, a következő feltehetőleg már igen”

– mondta Orbán, aki akkoriban még nem akarta megállítani Brüsszelt, sőt, úgy fogalmazott: bízik benne, hogy tud valamit lendíteni ezen a folyamaton.

Orbán még a jobboldalra tolódás során is így jellemezte a Fideszt:

„az én nevemhez fűződik az a megfogalmazás, hogy a Fidesz nemzeti elkötelezettségű, mérsékelt liberális párt”. 

 

loading...