Az MNB-ben még tart az újévi buli, vagy teljesen meghülyült mindenki?

Szinte látom magam előtt, ahogy a Magyar Nemzeti Bank munkatársai megtépázott öltönyben, leszaggatott nyakkendővel és papírcsákóval a fejükön isszák a műanyagpoharas tömény italokat, miközben a konfettivel teleszórt klaviatúrán pötyögik az alábbi számokat:

„tavaly a harmadik negyedév végére 43 ezermilliárd forintnál is több pénzügyi vagyont halmozott fel a lakosság, ami háztartásonként 10 milliónál is többet jelent.”

Nem, sajnos nem elírásról van szó, az MNB-nek tényleg ezek a számok jöttek ki. Ha még ez nem elég, menjünk tovább!

Az első kilenc hónapban összesen 867 milliárd forintot tettek félre a háztartások, emellett több mint 940 milliárd forintnyi hozamot vagy kamatot is bezsebeltek – írja a Világgazdaság.

A készpénz és a bankbetét korszaka talán túljutott a csúcson. A háztartásoknál lévő mennyiség 11 465 milliárd forint volt szeptember végén, csaknem 10 milliárd forinttal kevesebb, mint a fél év végén. A készpénz állománya meghaladta a 3800 milliárd forintot, ami történelmi csúcsnak számít. Ezen belül forintkészpénzt csaknem 3500 milliárdnyit tartanak odahaza a háztartások, ami elképesztően nagy mennyiség. Egy átlagos családnak ez alapján nagyjából 850 ezer forintja van odahaza bankókban, és emellett tart még néhány tízezer forintnyi valutát is.

Akinek ennyi pénze van otthon és átlag magyarnak mondja magát, az vagy nem mozdult még ki a budai polgári lakásából, vagy nem tartozik az átlaghoz.

A lakosság kedvenc megtakarítási formája tavaly az állampapír volt. A harmadik negyedév végén úgynevezett hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokban 4280 milliárd forintnál is több pénzt tartottak a háztartások, és ebből csaknem 3900 milliárd forint magyar állampapírban volt. A banki kötvényekből már nem vásárolnak a kisbefektetők, de a hitelintézetek sem csábítják magas kamatokkal őket. Vállalati kötvényekből mindössze 24 milliárd forintot tartanak a háztartások, ami nem meglepő azok után, hogy több tízezren égették már meg magukat ilyen hitelpapírokkal, köztük a Quaestor, a Hungária Értékpapír, az Enefi vagy a BTel kötvényeivel.

Az MNB átlagol, ahogy nem szégyell, de nem veszi figyelembe, hogy Mészáros Lőrincék és egyéb fideszék köztünk vannak, emellett a gazdaság aligha mondható fehérnek, a korrupció átsző mindent, és milliók élnek mélyszegénységben.

Mégis milyen 10 milliós megtakarítás háztartásonként???

 

loading...