Kiderült az igazság Pukli Istvánról – nem kellett sokat várni

Fotó: mno.hu

Egy régebbi publicisztikámban így írtam Pukliról a kilépése után:

Magyarországon a szakmák mentén szerveződő mozgalmak halálra vannak ítélve. Nem azért, mert valami megmagyarázhatatlan ősi átok ül rajtunk, hanem mert mindig akad egy hozzád hasonló, sértődékeny (vagy szándékosan bomlasztó) alak, aki az egészet hiteltelenné teszi a hisztijével.

A Tanítanék kezdetben egy zseniális, Miskolcról induló kezdeményezés volt. Azokat az embereket tömörítette, akik fel mertek szólalni a rezsimmel szemben. Orbán elnyomó rendszere ellen. Azért tévedsz óriásit, amikor a szakmáról papolsz, mert jelen helyzetben már nem az oktatáson belüli hibákról beszélünk, hanem a kőkemény pártpolitika szakmába való beszivárgásáról. Arról, hogy a Fidesz és a holdudvara átívelően uralja az immáron állami fenntartású intézményeket, befolyásolja működésünket, és – iskolaigazgatóként ezt pontosan tudhatod – a tanárok tantárgyuk feletti autonómiáját is pártérdek alá helyezik, ugyanide sorolva a leszűkített felhozatalú, választható tankönyveket. De beszélhetünk másról is.

Többek között például arról, hogy valamilyen oknál fogva te lettél a Tanítanék arca, és ahogy állítod, a szakmával kívánsz foglalkozni, és nem szeretnéd, ha a mozgalom belefolyna a politikába. Tudod, hogy ki mondta az alábbi mondatokat nem is olyan régen?

“A nyáron voltam Farkasházy Tivadar rendezvényén Balatonszárszón, ahol Gulyás Márton arról beszélt, miként tudnának a baloldali pártok összefogni az Orbán-rezsim leváltása céljából. Ott én elmondtam: egy dolgot nem szeretnék, hogy ebben az országban baloldali fordulat legyen. Ezek az emberek mind leszerepeltek. Nem lehet alternatíva a jelenlegi baloldal az ország irányítására, és ugyanezt gondolom a szélsőjobboldalról is” – íme, a te nyilatkozatod. Csak azért, mert a személyes véleményed szerint így van, nem ültetheted ezt át egy kollektívába. Semmi jogod nincs ehhez. Amint felvállaltad, hogy te leszel az egyik arc, és mindenütt ennek tükrében tetszelegtél, azt is elfogadtad, hogy szócsőként kell működnöd, és nem minidiktátorként, aki megmondja a frankót, mellőzve a többiek véleményét.

Eljött az idő, hogy megmutatkozzon, mit is akar Pukli István. Miért is érte meg neki, hogy a tüntetéseken szónokoljon, és hogy előretörjön egy szakma mentén induló mozgalomban.

„Én 2010-ben és 2014-ben Orbán Viktorra és pártjára szavaztam. Azt viszont ne várja el senki, hogy meghazudtoljam magam és a saját elveimmel szembemenjek” – mondta akkor.

Most megjelent egy cikk a Magyar Narancs hasábjain, amely egy beszélgetésről számol be ahol az iskolaigazgató elmondja konkrét terveit.

„Határozottan kijelentem, hogy nem leszek államtitkár, nem vett meg az állam, bár voltak olyan események, amelyek félreérthetők voltak ebből a szempontból” – mondta Pukli, aki üzeni Palkovicsnak, hogy kilépését ne értékelje gesztusként. És ekkor jelentette be a Teleki jelenlegi igazgatója, hogy nem kívánja folytatni az igazgatói munkát, nem szeretne második ciklust (Pukli első ciklusa jövőre lejár), mert „nem változott semmi”. Így jövőre, július 31-ével beadja a felmondását, és el is megy az iskolából.

Ez merőben más, mint amit Pukli még szeptemberben nyilatkozott a Magyar Időknek („Egyre népszerűbb az iskola. Nem szeretném, ha ezt ki kellene dobni az ablakon, így megpróbálom még egyszer.”), ezért a Narancs megkérdezte, hogy miért gondolja ezt most másként, mi változott azóta. „Fölállt az új Klik, és azért látni azt, hogy nem lett nagyobb a mozgástér, így vagy meghajlok teljesen, vagy kiszállok belőle” – válaszolta Pukli.

Azt is elmondta az este folyamán, hogy jelenleg más utat keres magának, ahol hatékonyabban tudja képviselni az oktatás ügyét, és szeretne egy konzervatív szemléletű pártot, amelyet nem a pénz és a hatalom hajt. Íme tehát az igazság, amit anno egyikünk sem gondolt volna: Pukli ugyanaz a képmutató, új, ki tudja, ki által támogatott és finanszírozott pártokban gondolkodó figura, mint a többiek, akikre már alig emlékszünk a nagy civilkedők mozgalmaiból.

A beszélgetésen részt vett Sulyok Blanka is, aki Pukli távozása után lett a mozgalom új képviselője, és aki most elmondta, hogy a Tanítanék továbbra sem pártpolitikát folytat, aztán rákérdezett Puklinál, hogy miért változott meg a véleménye, mivel egy korábbi interjúban még azt mondta, nem tudja elképzelni magát pártpolitikai pályán. Pukli erre megjegyezte, hogy „ezeket nem a nyilvánosság előtt kellene megbeszélniük, és nem akarja felvenni a kesztyűt”, de kiüresedettnek látja a Tanítanék mozgalmat, és változott a véleménye, szerinte nincs más út.

Ha nincs más út, mint a sértődött, (vagy ki tudja, milyen szálak által mozgatott) Pukli konzervatív pártja, akkor tényleg elvesztünk…

loading...