Hatalmas botrány a Fidesznél: 118 milliárdot utaltak az egyházaknak, de nem tudni, mire

forrás: nol.hu

118 milliárd nem kevés pénz, még Mészáros Lőrincnek sem. Egyszerű emberi halandónak pedig elképzelhetetlen. Ekkora összegről van szó, amit a Fidesz ügyesen eljuttatott az egyházaknak, azonban senki nem tudja, milyen okból, és hogy ez a pénz végeredményben kinél fog lecsapódni.

Tavaly egy kormányrendelettel váratlanul megdobták az egyházakat egy nemzetgazdasági szinten is jelentős ajándékkal, egészen pontosan 118 milliárd forint extra pénzzel, írja a HVG. A pénzt tavaly december végén át is utalták.

A Civilek a Költségvetésről projekt keretében Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője közérdekű adatigényléssel szerette volna megtudni, hogy hova ment a pénzünk.

Kezdetben nem engedtek mindenbe betekintést, csak néhány adatra nézhetett rá Romhányi a lap újságíróival együtt márciusban az EMMI-ben. Ebből kiderült egyrészt, hogy az év végi támogatást 2016. január 1. és 2017. december 31. közötti projektekre lehetett felhasználni, tehát a kormányrendelet előtti költéseket, rég elkészült beruházásokat is utólag kifizethettünk még egyszer az adófizetők pénzéből.

Talán még furcsább volt, hogy az összesen az összesen több mint 200 egyházi projektötlet részletes költségbecslését ráértek beadni február végéig.
Arról azonban nem tudunk, hogy részleteiben ez mit takar, ugyanis kb. ezer oldalért 156 ezer forintot kért volna el a vonatkozó hivatal, az EMMI alá tartozó Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EET). Annyit lehet tudni, hogy némely projekteknél kértek bizonyos hiánypótlásokat még.

A 118 milliárd sorsának kikeresése, szkennelése (!) és az anonimizálása lett volna az EET-nek ilyen 156 ezres költség, amit kiszámláztak volna az adatigénylőnek. Mondjuk azt végképp nem is tudni, hogy itt mit akartak anonimizálni. Romhányi szerint ezekben az adatokban a kapcsolattartó telefonszámán kívül semmi sem lehet titkos, úgyhogy Péterfalvi Attilát, az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjét levélben kérte ez ügyben egy külön vizsgálatra – írja az Index.

Mindenesetre legkésőbb a 2016-os zárszámadásból, és annak számvevőszéki ellenőrzéséből nyár végén ki kell derülnie mindenképp a 118 milliárdos ajándék részletesebb sorsának.

63 Comments

 1. Hogy a szószékekről mondják meg a híveknek, kire szavazzanak! (Egy kósza ötlet: Mi lenne, ha az egyházak is olyan hálásak lennének ezért, mint Orbán Sorosnak?) Na ez aztán végképp hülyeség volt, még feltételezni is!

 2. “semjénzsoltika” a bikanyakú, a “főnöke” mögött le-fel célratörő mozdulatokkal bólogató …

 3. Amikor előtte (szerinted) még az egyházaké volt, akkor vajon milyen úton (és áron) szerezték?! “Természetesen” törvényesen ugye?!

 4. A katolicizmus a leggonoszabb vallások leggonoszabbika. Gyilkolták a hitetleneket, a máshitűeket, a bennszülötteket minden földrészen, de katolikus ölte a protestánst és viszont. Sok száz millió ember vére tapad a kezükhöz az álszent mocskoknak.
  Természetes tehát, hogy a diktátor velük szövetkezik, a fizetett hívők (papok) ezért szállítják neki a szavazókat.

 5. Hihetetlen ezek a Mocskos gerinctelen csúszómászó férgek,az akasztófára való Semjén stüszi vadásszal az élen a Diktátorról nem is beszélve,úgy szórják a magyar adófizetők pénzét,mintha a sajátjuk,lenne! minek tömik annyira az egyházakat,az álszent,gazemberek,nézzenek már,széjjel az Ország különböző településein,hogy hogy élnek az Emberek,és milyen állapotok,uralkodnak,minden fele! ha egyáltalán érdekli őket,akikért,vannak,nem mi vagyunk értük hanem ők lennének az Emberekért! ha még nem tudnák! senki nem tartott,PISZTOLYT,Egy politikusnak a fejéhez hogy legyen politikus! az adófizetők adóforintjaiból élősködő!

 6. A szokásos. Adminisztratív eszközökkel lehetetlenítik el azt, aki nem tetszik nekik (adatot mer igényelni).
  Tessék föltenni a netre, mint a skandináv országokban!

 7. Ennyire futja a szűk agyadból? Komcsizol, hazudozol! Honnan szerezték és milyen módon az egyházak a hatalmas vagyonukat?! Erre válaszolj, te hülye, aki a fejedet a papok seggében tartod!

 8. Vannak nemzetek amik a tudományra, oktatásra és egészségügyre költenek. Mi a dohos, penészes vallásra költünk. Az előbbi országok fejlődnek, mi pedig visszaborulunk egy sötétebb korszakba.

 9. Kedves Barátom!
  Ez nem válasz.Aki nem tud érdemben válaszolni az neki áll komcsizni.A kormányban és a fideszben vannak a komcsik.(Pl. Orbán Viktor KISZ-titkár…folytassam?

 10. Azt amit elvettek tőlük,azt a mocskos, hazug egyházak úgy rabolták össze,emberek millióit gyilkolták le érte!

 11. Az egyházaknak nem szabadna elfogadni sem pénz,sem ingatlant!!!Jézus megtiltotta a papoknak!!!Nekik kellene ajándékozni!Hogy is mondta Jézus ???”Ha két inged van,az egyiket add oda annak akinek egy sincs”!!!!Erre fel a Vatikán a leggazdagabb Ezek a papok csak annak neveztetik magukat ,de Jézus nem ezt tanította már akkor sem nekik!!!!És a papok is lubickolnak a jólétbe!!!Jézus ezt megtiltotta nekik!!!Ha nem hiszik olvassanak bele a bibliába!!!

 12. Uram,azért ne feledje hogy őket is üldözték,és nagyon sokat meg is öltek!!!!Ez nem mentség,de akkoriban sajnos ez volt!!!

 13. Az egyházaknak böki a csőrét, amit menekültügyben művel a kormány, de legalábbis megosztottak a kérdésben. Viszont szeretik a pénzt, és nem felejtették el, hogy a ballib oldal egyenlőség címén ott diszkriminálta őket, ahol tudta. (Igen, kedves hőzöngők, azért, mert a Népszava nem írta meg, attól még így volt.) Szal gondolom, itt “csak” arról van szó, hogy már jóelőre próbálják megvenni az egyházi vezetőket, hogy a hivatalos csatornákon ne nagyon kritizálják őket a kampányban.

  És igen, 118 milliárd irgalmatlan sok pénz, és könnyen lehet, hogy jobb helye is lett volna, de Magyarországon ennyi pénznek a “miniszter úr hasra ütött” alapon történő elköltése sajnos nem kirívó. Nem az egyházakra, a stadionokra, vagy a következő ilyen random pénzáradat címzettjére kéne fújni, hanem azon erőlködni, hogy egyáltalán átgondoltabban, kontrolláltabban működjön az állam.

 14. Van pofájuk még havi 900 Ft egyház adót kérni!Ezért nem kapunk semmit.
  Majd az Isten meg fizeti.De előtte fizess harangozási díjat 5 000 Ft A pap 20 000 Ft ért beszél egy fél órát. + 5 000 Ft az énekes pacsirtának három halotti ének rikácsolásáért.Te jámbor magyar fizess,mert nem lesz rezsi csökkenés.Adó kedvezmény!Messziről bókolj a papoknak,mert nem jutsz a menybe.

 15. Miközben fogynak a papok, mármint létszámban. Világi állam kellene, az egyházakat meg tartsák el a híveik.

 16. Anyád vörös zászlót rakott alád pelenkának.Te melyik rendszerbe nőttél fel?Anyád srihelt,Apád falazott neki. Így lettél te mint ZABI gyerek!!!!

 17. Valami jár a KDNP-nek is az elvtelen, szolgai támogatásért! Valamint szükség lesz az 1-2 %-os KDNP-s szavazói bázisra!

 18. Hahó “ellenszél”!!!!!!!!
  Mutasd már meg szépöcsém hogy hol is van ez a “HATALMAS BOTRÁNY”?????????
  Mert ugye értem én a hatásvadász címek alkalmazásának kényszerét, de azért bazmeg ha ilyet dobsz ki felülre, talán valamit villants is belőle a cikkben!!!!

 19. “először a pénzt odaadták az egyházaknak, és csak azután derült ki, hogy valójában mire mehet az adófizetők 118 milliárd forintja. Bár ez lehet, hogy a mai szabályok szerint jogszerű, de nagyon nehéz elképzelni, hogy az illetékes miniszter a saját pénzét is így osztogatná”.
  Nincs itt semmi látnivaló,hisz kormányunk már felszámolta a gyermekéhezés problémáját,tehát önthetjük a pénzt a hitélebe,hogy a lelkünk is jóllakjék.

 20. Erről miért nem kérdeztek meg minket ?????!!!!!! Csak a gyűlölet keltésre hasznának fel tudatlan embereket !!!!!

 21. 0 Forint Állami támogatást az egyházaknak! Egy mesekönyvre alapozott szekta az egész! Ha létezni akar, akkor tartsák el az ilyen Zetz féle üresfejű hívei….. 😉

 22. Mit tegyünk, ha annyi bűnt követtek el, hogy a rengeteg bűnbocsánat-cédula ára ennyi volt! Viszont azt nem is gondolják, hogy ezek a bűnbocsánat-cédulák nem mentesítenek az akasztófa alól!

 23. Szerintem jobblenne.ha az egyház életemben Énekelne földi lakhelyemen. Ha tetszi fizetek. Úgy érzem az egyházkétszer vág át!! 1. Éleetemben. 2. halálom után pedig duplán. Elősször kihasználva magatehetetlenségemet, menyországot igárve hozzátartozóimmal az utat oda fizetteti. másodszor, hozzátartozóimat veri át . Elhitetik velük, hogy mennyországba kerülök. Nem tudom nekik visszajelezni, hogy a pokolban dáridókkal, lányokkal élem világom! Egyszerűen.Amíg nincs 100% bizonyíték, hogy HALÁLOM után van-e élet, a halott HOZZÁTARTOZÓITÓL pézt kérnek a valóságban nem kimutatható munkáért.. Még nem hallottam olyan ügyről, hogy az elhunyt perelt vona a tulvilági élete miatt. Egyház halottakkal zsarol. / Gogol ” holt lelkek”

 24. Javaslok egy Európai korutat ahol megnezheted hogy az általad említett fejlődő országok hogyan fejlődnek éppen vissza a kőkorszak es a barbarizmus irányába. Orbánnak köszönheted hogy Magyarország védett a muszlim inváziótól es élheted a bekes kis életed.
  Igenis támogatni kell az egyházakat es az Isten hitet. Mi keresztény ország vagyunk es nem süllyedhetünk vissza a barbarizmusba.

  Ha kétséged van efelől gyere ki Angliába… elviszlek Lutonba, kiraklak en pedig elhúzok.. nem garantálom hogy egy darabban kijössz onnan hacsak el nem kezded mondogatni hogy …allah akbar.

 25. igen?? jaj ugy megneznem amikor London vagy Manchester egyik no go zonajaban jol segilbekurnak Teged a muslimok. Kecske helyett jo leszel Te is te hitetlen . tedd ossze a ket kezed es mondj egy imat erte hogy Orban intezi az orszag ugyeit es nem egy balliberalis moron Soros seg.nyalo barum.

 26. Köztudott, hogy azért, hogy a csuhasok mise közben a Fidesz igéjét hirdessek! De majd a szentfazekak elszamolnak a pokolba!!!!!

 27. Azt hiszem, a nyugdijprémiumomat megtoldom egy kis pénzzel és felkutatok valamelyik antikváriusnál olyan könyvet melyben szó van arról az l800-s évek végefelé hozott / sajnos a pontos évet nem tudom/ magyar törvényről, mely elválasztja a magyar törvényhozást az egyháztól, Sokszorositattom és megajándékozom vele a kormány és a KDMP frakciójának tagjait , na meg kap belőle jónéhány fodeszes honatya is. Hátha rájönnek végre az egyházak nem részesei a hatalomnak.Törvénybe iktatták hogy NEM.

 28. Ezt a maszlagot az ovodába add be ne itt. Milyen keresztény államról beszélsz? Ókori rabszolgatartó társadalmat teremtett a te Viktorod. Vasárnap a középkorban tilos volt dolgozni. Itt, ha a rabszolgatartó úgy kívánja vasárnap is munkára kötelezhet éh bérért. Épülnek a haszontalan piramisok, csak most stadionnak hívják, a nép meg nyomorog, a tettre kész erős fiatslság meg külföldre menekül a kilátástalan helyzet elől. Migráns pedig egy sem akar ide jönni, hanem nyugatra akar menni. Azért ellenzik a betelepítési kvótát, mert 2000 euró segélyt kéne nekik adni havonta. Micsoda qrva világ lenne ebből, az átlag Magyar meg 600 euróért robotol.

 29. … ne csináljatok úgy, mintha nem itt élnétek!
  … ugyan miből nyomul az oktatásban, óvodától a felsőoktatásig az egyház?
  … holnap is nap van!

 30. A pápa viszont leépíti a zs.keresztény egyházat! Meg nem térülő befektetés, akkor amikor több száz templomot eladtak, lebontottak, átépítettek mecsetté Nagy-Britanniában és nyugat-Európa szerte!! Lelke rajta!

 31. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs!

  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the excellent work!

Leave a Reply

Your email address will not be published.