Bayer ezúttal nem szólt be, hanem sokkal durvább dolgot tett

A kép csak illusztráció

Ha azt gondolod, hogy a magyar egészségügy ramaty állapotban van, akkor te Bayer Zsolt szerint hülye vagy. Ugyanis az elméd tévképzeteket gyárt, hiszen Finnországgal és az Egyesült Királysággal mozgunk egy szinten, nem pedig valami balkáni állammal.

Arról már korábban írtunk, hogy Bayer reagált a Quimby új dalszövegére, de ennek apropóján egy okfejtésbe is kezdett, ahol elmagyarázza, miért is nincs igazuk azoknak, akik bármiféle problémát látnak a magyar egészségügyben.

Most tőle idézünk a Magyar Időkből:

“Nézzük akkor ezt a „szétb…szott” országot, a „tönkretett” egészségügyet és oktatásügyet – már ha jól dekódolom Kiss Tibor üzenetét, az elkorcsosult ember elkorcsosult nyelvét.

Jöjjenek a végtelenül unalmas tények, és a még unalmasabb számok.

Ez a kormány 2013 óta csaknem 200 milliárd forintot költött a kórházak adósságkonszolidációjára. S hogy ez mit jelent egészen pontosan, érthető módon megfogalmazva? Azt, hogy a magyar kórházak folyamatosan termelik az adósságot, az állam pedig időről időre kifizeti helyettük. S hogy kinek tartoznak a kórházak? Nézzük a tavaly tavaszi adatot. Tavaly áprilisban 50,7 milliárd forint volt a kórházaink és szakrendelőink adósságállománya, ebből háromszázmillió forinttal tartoztak az államnak, és 50,4 milliárddal a piaci szereplőknek. Tehát nem arról van szó, hogy az állam áttette egyik zsebéből a pénzt a másikba. S hogy kik azok a piaci szereplők? Azok, akik a kórházak működéséhez és a gyógyításhoz szükséges felszereléseket, gyógyszereket, segédeszközöket szállítják az egészségügyi intézményekbe.

Az igazán érdekes kérdés persze az, vajon miért nő ilyen hatalmasra időről időre a kórházak adóssága?”

Vajon miért nőhet az adósság, Bayer úr? Csak nem azért, mert azok a cégek élveznek előnyt az egészségügyi eszközök beszállításában, amelyek közelebb állnak a kormányhoz, mint a szakmához? Csak nem azért, mert egy kórházat működtetni kell ahhoz, hogy legyenek ápolók, orvosok, kötszerek, műtő?

Bayer szerint a várólisták is rendben vannak, tehát nincs semmi baj

“Vegyünk három „slágerműtétet”, és vizsgáljuk meg ezek várólistáinak alakulását mondjuk 2009-től napjainkig.

1. Csípőprotézis

Egy csípőprotézis-műtétre 2009-ben Veszprémben 200 napot, Győrben 583 napot, Szombathelyen 865 (!) napot, Debrecenben 222 napot kellett várni.

Ma a Nyugat-Dunántúlon az átlagos várakozási idő 469 nap, vagyis ha a 2009-es nyugat-dunántúli adatok átlagát vesszük, ami 550 nap, akkor elmondhatjuk, hogy a várakozási időt közel száz nappal sikerült letornászni. Ez tételesen azt jelenti, hogy például Szombathelyen ma a csípőprotézis várólistája 297 nap a 2009-es 865 nap helyett! Az észak-alföldi átlag ma 232 nap, ha a debreceni 2009-es adatot vetjük össze a maival, akkor azt látjuk, hogy ma 160 napra csökkent a várakozási idő.”

Csak néhány kérdés, ami a cikkből kimaradt:

 • Mi a helyzet az egy főre jutó szakápolókkal? Az is nyugati színvonal?
 • A kórházi ételek minőségével?
 • A látogatási feltételekkel? Mert például látogatási tilalmat rendeltek el a gyakori lopások miatt egy magyarországi kórházban, kamerára már nem futotta.
 • Vagy a kórházi fertőzésekkel? Itt tegyünk egy külön kitérőt!

A szakemberek megkongatták a vészharangot, azt állítva: 2020-ra a kórházi fertőzések megelőzik a daganatos megbetegedéseket, s miattuk halhat meg a legtöbb gyógyintézményben kezelt ember – hangzott el a Semmelweis Alapítvány legutóbbi, bécsi konferenciáján.

Az összesítés szerint Magyarországon a legelkeserítőbb a helyzet, hiszen itthon évente a becslések szerint nem kevesebb mint 100 ezer (!) embert betegít meg valamilyen kórházban elkapott baktérium.

Ráadásul a Nemzeti Nozokomiális Surveillance Rendszer (NNSR) szerint, amelynek minden kórháznak jelentenie kell az előfordult eseteket, hét év alatt majd’ ötszörösére emelkedett a járványügyi gondot okozó kórházi fertőzések száma:

amíg 2005-ben 733 esetet regisztráltak, addig 2012-ben ez a szám már 3263 volt. Ráadásul a kórházak általában nem is tartják be a jelentési kötelezettséget: 2010-ben például a 156 intézményből mindössze 68 szolgáltatott adatot.

Erről mi a véleménye Bayer úrnak?

 

16 Comments

 1. Bayer Zsótinak meg kell adni azt a tisztességet, hogy Orbán mellé kell felkötni egy lámpavasra. Oszt ott száradjon a kurva anyjával együtt.

 2. Nagyon helyénvaló hozzászólás ! Amúgy az egészségügy nem veszteséget termel, hanem az egészségügyet FINANSZÍROZNI kell – a kormány feladata és kötelessége lenne – üzenem neked báyer tapló zsoltika – te nagy nemzeti SENKI!!! Nem szívességet tesz a kormány, hogy rendezi a kórházak adósságát – még egyszer hangsúlyozom – kötelessége lenne bármilyen formában elfogadható szinten biztosítani az egészségügy zavartalan működését!

 3. Lehet, hogy bajer szintén Grázba jár és elégedett a kezeléssel, csak nem tudja, hogy Gráz nem a “magyar egészségügy” része.

 4. Pedig ők úgy érzékelik, mert találkoznak magyar orvossal, ápolóval , sőt még a takarító személyzet is gyönyörűen beszél magyarul, mert csak látogatóba jár haza Magyarországra és a pénzt utalja, hogy kijöjjön a 4 millás megtakarítás átlag. Azért ez megtudja ám vezetni rendesen az ott ápoltakat!

 5. Tudod zsoti úgy vagyok veled mint te voltál Magyarországgal 2009-ben!
  Emlékszel?
  akkor még Szlovákiába adóztál mert idézlek”..ezeknek nem fizetek adót”
  Ilyen magyar vagy te a legmocskosabb fajta!Mert van ilyen is itt vagy példának!!

 6. Ha bemegyek egy üzletbe és vásárolok, minden egyes darabért a kiírt árat kell megfizetnem. Nem tudom miért gondolja a kormány, hogy ha az egészégügyi ellátás során valami 150ft-ba kerül akkor elég ha 100 ft-t ad érte?? Miért csodálkoznak azon, hogy az intézmények újra és újra eladósodnak? Amikor a kormány rendezi a kórházak adósságát, nem tesz mást mint megfizeti a tartozását utána pedig újból hitelre vásárol.

 7. ez beszél elkorcsosult ember elkorcsosult nyelvéről?
  az a trágár mocsok lenne az irodalmi magyar, ami az ő pöceszagú szájából ki bír jönni?

 8. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great site.

 9. I do consider all of the concepts you’ve offered for your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are very quick for beginners. May you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

Leave a Reply

Your email address will not be published.