Egy körmendi nagymama levelet írt Orbán Viktornak

Az alábbi levelet kaptuk K Kovács Marikától:

“Miniszterelnök Úr!

Körmendi vagyok. Itt születtem, és itt szeretném tölteni még az életem hátralévő napjait. Körmend az ország nyugati részén fekvő, békés kisváros. Története az 1200-as évekre nyúlik vissza. Sok dolog van, amire méltán büszkék lehetnek a körmendiek: itt van a Batthyány- kastély, benne a Batthyány Múzeummal, és az ezt körülvevő évszázados fákkal tarkított Várkert. Az 1900-as évek elején itt élt és alapított kórházat Batthyány Strattmann László. Híres szemész volt, az egész országból, sőt, külföldről is jöttek hozzá gyógyulásért. Róla a mondás, hogy “nemcsak orvos volt a hercegek között, de herceg az orvosok között”.

Az elmúlt évek Körmendjének a büszkesége a kosárlabda-csapat, ami a hatvanas évek elejétől szerez sok örömet a sportszerető lakosságnak. Az 1962-ben alakult a klub és háromszoros bajnoki (1987, 1996, 2003) és hétszeres kupagyőzelemmel (1990, 1993–1995, 1997, 1998, 2016) büszkélkedhet.*

Mindezeket azért említem, mert ez ideig ezekről a dolgokról volt ismert Körmend. Ahogy sokaknak a futballról Puskás Öcsi jut eszébe, úgy a kosárlabdáról Körmend.

Sajnos, az Ön intézkedései nyomán, már nem a fentiek határozzák meg Körmend hírnevét – nem csak országszerte, hanem Európa szerte –, hanem az, hogy milyen embertelenül, embert nyomorítóan, aljasul bánnak a menekültekkel. Amivel tele van a média, a hideg sátrak, a nem megfelelő élelem, a mínuszokban szenvedő emberek, nem médiaszenzáció, hanem sajnos, az igaz, rideg valóság.

A tábor nem a körmendieké, bejutni lehetetlen. Segíteni csak úgy lehet nekik, ahogy a katolikus pap is tette: elhelyezi őket emberibb körülmények közé. Amikor ezt tette, akkor tíz alatt volt a menekültek száma Körmenden. Azóta már harminc körüli a számuk. Érthetetlen, hogy akkor, amikor van olyan magyarországi menekült-szállás üresen, ahol át tudnák vészelni a beköszöntött kemény telet, nem oda küldik őket, hanem a körmendi élhetetlen körülmények közé.
Senki nem örül a menekülteknek. Nyílván a körmendiek sem repestek örömükben, de tudomásul vették a jelenlétüket, és semmilyen atrocitás nem történt, egy 2016. májusi esetet kivéve, amikoris – főleg más településekről jött – szélsőjobbos csoport tartott demonstrációt a menekültek ellen.

Az akkori csoportnak még segíteni is tudtunk ruhákkal, tartós élelmiszerekkel.

Miniszterelnök Úr!

Azért írom ezt a levelet, hogy gondolkodjon el azon, hogy a Körmenden levő menekülteket egy emberibb körülményeket biztosító menekült-táborba vitesse el!  Ne járassa le a városunkat, tegyen róla, hogy Körmend városnevet meghallva ne az embertelenség, az aljasság, az idegengyűlölet jusson eszébe az embereknek.
A bánásmódot, a körülményeket nem mi teremtettük, semmilyen befolyással nem vagyunk rá – éppen ezért mi körmendiek nem ezt érdemeljük!”

13 Comments

 1. Ha el is jut ez a levél a kedves vezetőhöz, nem hiszem, hogy célba ér.
  Ő ugyanis, mint ahogy a többi Fiatal Demokraták Szövetsége tag, illetve azok többsége, hajdanán fiatalnak fiatal volt, de soha nem volt demokrata. Akik pedig demokraták voltak, már nem tagjai a pártnak, visszahúzódtak.

 2. Nagyon sajnálom, hogy ezt a levelet meg kellett írnia, nem talál majd értő emberekre! Mivelhogy oda telepítették a tábor nem azért volt, hogy másutt nincsen hely, hanem azért hogyha a menekült már nem bírja az embertelen körülményeket, akkor szökjön meg onnan. És hová tudna menni a közelség miatt, a jobb, emberibb helyzet reményében, mint Ausztriába. Így a kormánynak nem lesz tovább gondja vele. Ez a magyarázata annak is, hogy miért ott, miért olyan a tábor amilyen.

 3. Szerintem meg azt akarja elérni a minielnök,
  hogy fellázadjanak és lehessen igazolni, milyen jogos az ő harca a migránsok ellen!

 4. Igen, ez logikus gondolatmenet. Viszont jó hír, hogy – állítólag – Lázár nyilatkozott, hogy elviszik Körmendről a menekülteket.

 5. Engem az döbbentett meg, de nagyon, hogy az íráshoz milyen gyűlölettel teli kommentek születtek 🙁

 6. Szerencsétlen nagyinak teljesen elmentek otthonról! Magasan tájékozatlan menekült ügyben nem látja a nyugat tehetetlenségét a migrációt illetően! Egy nagy migránsfasz az hiányzik neki ennyit erről röviden!

 7. Menekültek? Ez a nagymama súlyos demenciában szenved, az tuti. A “meneküljtei” muszlim katonák, akik Európa elpusztításán fáradoznak, örüljenek, hogy nem lövik le őket a határon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.