A nyugdíjasok pénzt igényelhetnek most: ne szalassza el

Heti étrend magyar nyugdíjasoknak. Megfizethető és egészséges.
fotó: ellenszel.hu

A nyugdíjasok jól járhatnak, ha megragadják azt a lehetőséget, amely során pénzt igényelhetnek, otthonfelújítási célra.

A június 3-án induló otthonfelújítási program keretében lehetőség van családi házak energiahatékonyságának modernizálására. A támogatás összege maximum 6 millió forint, melyből egy rész vissza nem térítendő segítség, másik része pedig kamatmentes kölcsön.

Azonban az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó kölcsön felvételéhez számos feltételnek kell megfelelni. Kezdve ott, hogy az Orbán-kormány megint azokra nem gondolt, akik a legjobban rászorulnának. A kisnyugdíjúak ugyanis kiesnek a szórásból. Problémát okozhat a felső korhatár is.

Az idősek nem mindig járnak jól az új otthonfelújítási programmal.
Kép forrása: MTI- – a képünk illusztráció

Egyik alapvető feltétel például az, hogy az igénylő nem lehet 75 éves vagy idősebb a hitel lejártakor, ami 10 éves futamidőnél azt jelenti, hogy legfeljebb 64 évesen lehet igényelni a támogatást. Kapásból kiesnek tehát a szépkorúak.

A rövidebb futamidő megoldást jelenthet, de ekkor a havi törlesztők magasabbak lesznek, melyet a nyugdíjból élők nem biztos, hogy tudnak vállalni.

Egy másik lehetőség az, ha a hitelbe fiatalabb adóstársat vonnak be, aki megfelelő jövedelemmel rendelkezik. Ez azonban nekik is problémát okozhat, mivel ez a kölcsön is bele fog számítani a törlesztőkre vonatkozó százalékos korlátba. (Nehezebben kapnak így hitelt, ha saját célra vennének fel a jövőben.)

Mivel a magyar átlagnyugdíj 231 ezer forint, míg a mediánnyugdíj 205 ezer forint, ezért a legtöbb idősnek lesz lehetősége a támogatott hitelre.

Azok a nyugdíjasok, akik sok tartalék pénzzel rendelkeznek, jól járnak, a többiek nem számíthatnak segítségre

A nyugdíjasok jól járnak, de nem mindenki.
Fotó: Ellenszel.hu

Az otthonfelújítási támogatás legfeljebb 7 millió forint értékű munkálatokra vehető igénybe, de az igénylőnek legalább 14,3 százalékot – 1 millió forintot – saját forrásból kell biztosítania.

Mikor fogunk majd arról hallani, hogy a kormány azokat támogatja, akik a leginkább rászorulnak? Miért nem kaphatna szigetelésre, nyílászáró-cserére az, aki nem képes felfűteni a házát? Hol marad a szolidaritás, az esélyegyenlőség, az igazságosság? Amíg Orbán a kormányfő, ilyesmit ne is várjunk…

Ne hagyd abba az olvasást, számos érdekes és tartalmas hírt találsz az Ellenszél felületén, sokféle témában ide kattintva!

loading...