Dr. Papp Kitti ügyvéd: Gyanakodjunk, ha valaki adományt gyűjt magának

Dr. Papp Kitti: internetes csalások.
Fotó: Ellenszel.hu

Korábban az Ellenszél is beszámolt róla, hogy sokféle jótékonysági akciónak álcázott csalás terjed az interneten. Ilyen többek között az is, amikor valaki álnéven próbál meg „főzési tippeket” gyűjteni, valamint a Tik-Tok-os Roló esetéről is írtunk, aki visszaélésszerűen szed be követőitől különféle összegeket. Dr. Papp Kitti büntetőügyvéd szakvéleményét kértük ki az internetes csalásokról.

Dr. Papp Kitti: az is elköveti a csalást, aki színleli az adománygyűjtést.

A fenti példában a név nélküli csoporttag eljátssza, hogy a családjának nincs mit ennie, és várja, hogy segítsenek neki. Amikor aztán privátban írnak, sokaktól fogad el különféle összegeket, így időnként jelentősebb jövedelemre szert téve.

Dr. Papp Kitti irodavezető ügyvéd büntetőjogi szakvéleménye:

„Azok, akik rászorulnak mások segítségére, nagyon nehezen ismerik be, és kérnek segítséget másoktól a mindennapi létfenntartáshoz. Ha pedig segítséget kérnek, az esetek nagy részében olyan szervezethez fordulnak, akiknek ez a fő tevékenységük.

Fő szabály szerint az adománygyűjtés civil szervezet útján történik, jogszabályi keretek között. Rájuk az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény, valamint a civil szervezet gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011 (XII.30.) Kormányrendelet rendelkezik. Nekik ezeket a jogszabályokat kell betartani az adománygyűjtési tevékenységük során.

Azért is nagyon fontos ez az adományozó szempontjából, mert jogszabályi keretek között működő szervezetre bízza rá a pénzét, és így kiszűrhetőek a szélhámosok.

Adománygyűjtés: ez is lehet csalás.

Dr. Papp Kitti: Jótékony célú adománygyűjtést színlelve is elkövethető a csalás

Jelen esetben ez a mondat, hogy „1500 Ft-om maradt a hétvégére, 3 gyerekem van. Tudnátok segíteni, hogy mit főzzek?” nem konkrét kérés arra, hogy támogatásra van szüksége, azonban nyilvánvaló, hogy 1500 Ft-ból 3 gyereknek egy egész hétvégére nem lehet minőségi és tápláló ételt főzni, így minden jó érzésű emberben – látva, hogy a 3 gyermekről van szó – elindul egy belső segítségnyújtásra irányuló késztetés anélkül, hogy bármit is tudna a profil mögött álló személyről.

Nem véletlen az sem, hogy név nélküli tagként van jelen a csoportban a bejegyzést közzétevő, aki az emberi segítőkészséget és együttérzést használja ki.

Mindenki érzi, hogy mind a bejegyzéssel mind a profillal valami nem stimmel, nagy valószínűséggel szélhámosról lehet szó. Nem tudjuk lellenőrizni, hogy pontosan kinek és milyen felhasználásra adjuk a pénzt és azt sem, hogy ténylegesen rászorul-e az admányra.

Amennyiben a mondatot posztolónak nincsenek súlyos anyagi gondjai, kizárólag ezzel a mondattal akar a neki pénzt adó személyek tudatában kialakítani egy téves képzetet, és ezáltal bevételre szert tenni, a jótékony célú adománygyűjtést színlelve elkövetett csalás vétségét valósítja meg az elkövető.

Akkor is megvalósítja a bűncselekményt, ha egyébként csak viccből posztolta ki ezt a kérdést, de a segítő szándékú embereket nem tájékoztatja arról, hogy neki valójában nincsenek anyagi gondjai és elfogadja a felajánlásokat, tehát a kialakult téves képzetet nem oszlatja el, hanem jogtalan haszonszerzési célból kihasználja a támogatást felajánlókat.

Amennyiben valós képet festett a posztoló az anyagi helyzetéről, és szüksége van a támogatásra – akkor is, ha csak pillanatnyi anyagi nehézségről van szó, akkor is ha hosszabb ideje fennálló gondokról -, bűncselekményt nem valósít meg, hiszen senkit sem tévesztett meg és a segítő felajánlások valóban azt a célt szolgálják, amit a posztban is akart érzékeltetni.

Én azt tanácsolom, ha adományozni szeretne valaki, mindenképpen szervezeten keresztül tegye meg, mert akkor biztosan jó helyre kerül az arra szánt pénze.”

Büntetőügyben segítségre van szüksége? Dr. Papp Kitti elérhetőségét itt találja:

Dr. Papp Kitti elérhetősége.

Ne hagyd abba az olvasást, számos érdekes és tartalmas hírt találsz az Ellenszél felületén, sokféle témában ide kattintva!

loading...