Orbán emberére talált: Rónai Sándor munkája beérett – európai eljárás jön

Rónai Sándor kezdeményezésére kötelezettségszegési eljárás indul Orbán Viktor ellen.

Orbán emberére talált. Rónai Sándor, a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képvselőjelöltje Facebook-videóban mondta el, hogy az autópálya-koncesszió miatt kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben.

„2022 augusztusában azért fordultam az Európai Bizottság elnökéhez, mert nem tűrjük azt, hogy 35 éven át az autópálya-koncesszión keresztül Orbán Viktor kedvenc oligarchája, Mészáros Lőrinc szétlopja a magyarokat. A mai napon beigazolódott, hogy az Európai Bizottság nemcsak vizsgálja ezt az ügyet, de éppen az autópálya-koncesszió miatt kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kormánnyal szemben” – mondta el Rónai Sándor Rónai Sándor.

A több évig tartó harcnak meglett az eredménye: Rónai Sándor már 2022-ben felgöngyölítette az ügyet.

A Dk szavazott a legzöldebben Európában. Rónai Sándor látható a képen.
Rónai Sándor

A Bizottság jelenleg vizsgálja a szerződés a különböző elemeit. A Bizottság különösen figyelemmel vizsgálja a koncesszió odaítélését, amit a koncesszió odaítélésére vonatkozó uniós jogi keretrendszer alapján értékel
a 2014/23/EU irányelv és a szerződés rendelkezései alapján. Ebből megállapítható lesz majd, hogy szó van-e az uniós jog megsértéséről. Fontos megjegyezni, hogy az érintett nemzeti hatóságoknak be kell tartaniuk az ilyen rendelkezéseket, függetlenül a finanszírozási forrástól. Biztosak lehetnek abban, hogy szem előtt tartva az általános feltételrendszert – ami az uniós költségvetés védelmét szolgálja – a Bizottság minden releváns információt figyelembe vesz majd, hogy kiderüljön, minden szükség feltétel teljesült-e.

A Nemzeti Koncessziós Iroda 35 éves autópálya-koncesszióját Mészáros Lőrincék konzorciuma, a Themis nyerte meg annak idején. Az eljárás olyan feladatokra terjed ki, mint az új gyorsforgalmi utak építése, sávbővítés és üzemeltetés-fenntartás a koncessziós időszak egészében. Azzal korábban részletesen foglalkozott a Telex, hogy milyen furcsaságok sora övezi a 35 évre szóló koncessziót.

Emiatt már a Transparency International is Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságához fordult, mert szerintük is sértheti az uniós irányelveket a rendkívül hosszú időre megkötött szerződés.

Ez most Rónai Sándor munkájának köszönhetően be is bizonyosodott.

Maradj tájékozott, olvass tovább! Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide! 

loading...