Dobrev Klára: Mi nem várunk 2026-ig – ha Orbán veszít, előrehozott választást követelünk

Dobrev Klára látható a képen.

„Mi nem várunk 2026-ig. Ha az EP-választáson Orbán veszít, az azt jelenti, hogy elvesztette a választók többségének bizalmát, ezért az a dolgunk, hogy előrehozott választást követeljünk, hogy még idén leváltsuk az ország éléről” – mondta el Dobrev Klára mai sajtótájékoztatóján.

Tudtuk, hogy rosszul kormányoznak. Éreztük, hogy egyre kevesebbet ér a pénzünk, hogy minden tönkre megy a kezeik között. Láttuk, hogy loptak, hogy semmibe veszik a hétköznapi embereket, hogy uralkodásnak tekintik a kormányzást.

De mostanra, a kegyelmi ügy és az orbáni pedofilhálózat lebukása után elvesztették az erkölcsi alapjukat a kormányzásra. Ha a választók is így gondolják, azaz, ha vereséget mérnek Orbánra júniusban, akkor ennek a hatalomnak mennie kell.

Ehhez az kell, hogy június 9-én mindannyian ott legyünk és támogassuk a legerősebb ellenzéki szövetséget, a szociáldemokraták és zöldek közös listáját és önkormányzati jelöltjeit.

Ne várjunk, mert az ország nem várhat 2026-ig” – tette hozzá Dobrev Klára.

Mit jelent az előrehozott választás?

Az előrehozott választás olyan választás, amely az előre meghatározottnál hamarabb véget vet egy testület, például egy törvényhozás, vagy egy választott tisztviselő mandátumának. Általában olyan időpontban tartott választásra utal egy parlamenti rendszerben, amikor a törvény vagy a szokásjog alapján még nem kellene sor kerülnie rá.

Az előrehozott választást politikusok kezdeményezik, nem a szavazók, és ebben különbözik egy visszahívó népszavazástól. Az előrehozott választáson teljes ciklusra választanak képviselőket, eltérően az időközi választástól. Időközin ugyanis az elnyert mandátum csak a folyamatban lévő ciklus hátralévőre részére érvényes – írja a Wikipedia.

Az Árnyékkormány tehát ezzel a lépéssel elérhetné, hogy egy teljes ciklusra válasszunk új miniszterelnököt és honatyákat.

Maradj tájékozott, olvass tovább! Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...