Kicsavarná Orbán kezéből a fegyvert az Európai Unió

Kicsavarná Orbán kezéből a fegyvert az Európai Unió.

Kicsavarná Orbán kezéből a fegyvert az Európai Unió. Eltörölné a vétót az Európai Bizottság.

Alapvetően írná át az uniós csatlakozási folyamatot az Európai Bizottság. Az erről szóló javaslatot szerdán ismertetheti Ursula von der Leyen – írja a Politico hírlevele alapján a hvg.hu. A tervezet lényege, hogy a jelenleg a csatlakozási tárgyalások fázisában levő országok, Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok bizonyos tagságból eredő előnyöket már az előtt élveznének, hogy teljes jogú tagjaivá válnának a közösségnek.

A javaslat a belső piachoz való fokozatos hozzáférést javasolja, hozzátéve, ehhez minden előírást teljesítenie kell az országoknak.

A mostani tagok számára ennél is nagyobb jelentősége lehet annak, hogy Brüsszel fokozatosan feladná az egyhangúságot – írja a hvg.hu.

A dokumentum szerint ennek helyét a jelenleg is általánosan alkalmazott minősített többség venné át (ez a tagországok 55, egyben az uniós lakosság 65 százalékát képviselő kormányok szavazatát jelenti).

Ez azt jelentené, hogy Orbán Viktor elveszíteni legerősebb fegyverét az európai közösséggel szemben.

Korábban már volt erről szó

A kül- és biztonságpolitikában meg kell szüntetni a vétólehetőséget, az energetikában pedig ki kell dolgozni egy olyan rendszert, amely igazságos földgázelosztást biztosít – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Orbán Viktor napjai meg vannak számlálva, élvezze ki a vétózgatást.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...