Bűncselekmény? Az állad is leesik attól, miket találtunk a BTK-ban

Feltörték a Facebook-profilomat, mit tehetek?
fotó: ellenszel.hu

Számos bűncselekmény jelenleg is hatályos Magyarországon, amelyek létezéséről eddig talán nem is tudtunk. Az Ellenszél felcsapta a BTK-t, hogy kiemeljük a legérdekesebb és legabszurdabb tényállásokat.

Sokféle bűncselekmény van, amelynél megállnánk egy kicsit, hogy azt részleteiben elemezzük, de most egy külön fejezetet emelünk ki olvasóinknak. Ez nem más, mint az egészségügyi beavatkozás és kutatás rendje elleni bűncselekmények fejezete.

Ezen belül az alábbi tényállások okozhatnak meglepetéseket, vagy szimplán érdekesek lehetnek:

Beavatkozás az emberi génállományba: az őrült „tudósokat” féken kell tartani

168. § (1) Aki az emberi vagy magzati génállományon, illetve emberi embrió génállományán annak megváltoztatására irányuló beavatkozást végez, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdés szerinti beavatkozás a génállomány megváltozását idézi elő.

Emberi ivarsejt tiltott felhasználása: halottból vagy jót, vagy semmit. De inkább semmit…

Különös bűncselekmény, pedig ez is a magyar BTK része.

169. § (1) Aki halottból vagy halott magzatból származó ivarsejtet emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásra használ fel, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Miféle bűncselekmény ez? Van, aki tényleg ilyesmit csinálna? „Embrióval vagy ivarsejttel végezhető kutatás szabályainak megszegése”

172. § (1) Aki emberi ivarsejten, illetve emberi embrión engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően orvostudományi kutatást végez, vagy emberi embriót kutatási célból hoz létre, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki

a) emberi embriót állat szervezetébe átültet,

b) emberi és állati ivarsejtet egymással megtermékenyít,

e) emberi megtermékenyítéshez vagy embrió-beültetéshez nem emberi ivarsejtet vagy embriót használ fel,

f) emberi embriót több emberi embrió vagy állati embrió létrehozatalára használ fel,

két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Bűncselekmény, ha emberi embriót állatival keresztezünk.
Az agancsos fiú című sorozat – a kép illusztráció

(2) Aki

a) emberi embriót a fogamzással kialakult tulajdonságoktól eltérő vagy további sajátosságokkal rendelkező egyed létrehozatalára használ fel, vagy

b) emberi embrió sejtjeit szétválasztja,

két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az egyik legabszurdabb bűncselekmény: genetikailag megegyező emberi egyedek létrehozása

Klónok John Carpenter filmjében.

174. § (1) Aki orvostudományi kutatás vagy beavatkozás során egymással genetikailag megegyező emberi egyedeket hoz létre, bűntett miatt öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Magyarul: ha klónozzuk magunkat, mehetünk a börtönbe. Ha sikerült a klónozás, akkor jól járunk, mert elég, ha az egyik klónunkat küldjük magunk helyett a hűvösre.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...